lauantai 31. maaliskuuta 2018

Ensimmäiset viikot kiinteiden parissa

Meillähän kiinteät aloitettiin 11.3. Mötkiksen ollessa kahta päivää vaille 5 kuukautta vanha. Nyt tässä alkumetreillä on päästy jo mukavasti käynnistelemään kiinteiden syömistä. Toki sormiruokailun osuus on jäänyt vähäisemmäksi kuin olisin toivonut istumisvalmiuksien ollessa vielä mitä on. Kuitenkin kunhan Mötkis alkaa istua paremmin syöttötuolissa, siirrytään painottamaan enemmän sormiruokailua.

Tällä hetkellä Mötkis syö 3-4 ateriaa päivässä. Yksi on kasvissose, yksi hedelmäsose ja 1-2 puuroannosta. Parhaimmillaan Mötkis on pistellyt ääntä kohti reilun desin puuroa ja luumua, kuitenkin yleensä määrä ovat jotain puolikkaan Pilttipurkin luokkaa tai allekin. Onneksi kuitenkin äidinmaito on tässä vaiheessa se pääasiallinen ravinnonlähde, vielä pitkään. Kuitenkin on ollut mukava nähdä, miten innoissaan Mötkis on ruuista ja odotankin mielenkiinnolla seuraavaa neuvolaa punnituksineen.

Makupalettiin on saatu mukaan aika mukavasti makuja ja pikkuhiljaa tuodaan uusia makuja Mötkiksen ruokavalioon. Maistettujen listalta löytyy jo kukkakaali, bataatti, mango, porkkana, luumu, kurkku, kaura, päärynä, kesäkurpitsa sekä maissi naksujen muodossa. Lihat meillä vielä hieman antaa odottaa itseään tuon kauran mukaan tulemisen vuoksi. Haluan ensin nähdä, että Mötkiksen maha on ihan varmuudella tottunut siihen, ennen kuin rikastan ruokavaliota lihoilla. Lisäksi viljojen monipuolistaminen voisi olla ennen lihoja toteutettava askel.

Marjut Ollilan Simppeliä sormiruokailua kirjan käsiini saatuani kirjasin sieltä löytyvät aloitussormiruuat listaan jääkaapin oveen. Listan avulla on helppo miettiä seuraavana tarjottavia ruoka-aineita. Muutenkin kontrollifriikkinä rakastan listoja, joten tämä tapa sopii meille [minulle] hyvin. Maistelulistalta löytyy siis vielä parsakaali, avokado, mansikka, banaani, puolukka, mustikka, peruna, kananmuna, kiivi, kana, lanttu, omena, kala, palsternakka, appelsiini, liha, riisi, persikka, tomaatti, pasta, vesimeloni ja viinirypäle.

Melko kattavasti siis noita aloittelevalle sormiruokailijalle sopivia ruokia on vielä maistamatta. Tottakai noista voi osa jäädä pois ihan vaan siksi, että esimerkiksi lanttu ei kuulu meidän perheen ruokavalioon muutenkaan, niin tuskin sitä tulee Mötkiksellekään tarjottua. Juuri esimerkiksi tuo lanttu on toki makuna sellainen, jota moni lapsi päiväkodissa karsastaa. Siltä osin voisi itse yrittää tehdä poikkeuksen sääntöön ja tarjota sitä Mötkikselle, jos hän siitä vaikka oppisi tykkäämään. Myös nuo melko vahvastikin allergisoivat raaka-aineet, kuten kala, kiivi ja omena olisi hyvä testailla tässä alkumetreillä, kai. Tai näin minä olen käsittänyt, että varhainen altistus ehkäisisi allergioilta.


Tähän asti siis maistelut ovat sujuneet hyvin. Mötkis maistaa kaikkea innoissaan ja vaikka ensimmäiset lusikalliset saattaa mennä nyrpistellessä, hyväksyy hän uusia makuja nopeasti. Nyt on tuttujen makujen kanssa tehty niin, että Mötkis saa syödä niitä niin paljon kuin jaksaa ja haluaa. Toki hän edelleen saa tissiä ennen ruokailuja, mutta sen minkä jaksaa vielä maidon lisäksi syödä, saa syödä.

Kuitenkin tuon tissin kanssa jo tässä vaiheessa on melkoista tasapainoilua. Vaikka sitä tarjoaa ennen ruokaa aina, tuntuu joinain päivinä, että pissaa tulee vähän. Tottakai sitä tulee vähemmän kuin ennen kaiken ravinnon ollessa nestemäisessä muodossa, mutta hivenen se silti aina mietityttää. Kuitenkaan syödyn maidon määrän ei ole tarkoitus juurikaan vähentyä kiinteiden aloittamisen jälkeen. Sinällään vähän jännittää, ettei maidontuotanto pääse alkamaan hiipua, jos kiinteät ottavatkin liian suuren leijonan osan Mötkiksen ruokailuissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti