maanantai 5. maaliskuuta 2018

"Vieläkö maito on riittänyt?"

Ai että. Kysymys, joka saa veren kiehahtamaan kerta toisensa jälkeen.

Tämä on semmoinen kysymys, mitä kuulee varsinkin vähän iäkkäämpien sukulaisten suusta. Heidän tullessaan äideiksi, on imetystietämys ollut täysin erilaista, kuten koko lasten hoitaminen ylipäätään. Ei ole tiedetty esimerkiksi ensiviikkoina tapahtuvasta maidon tilailusta ja siitä johtuvasta jatkuvasta rinnalla olemisesta ja myös jatkossa vastaan tulevista tiheän imun kausista. Myöskään ihokontaktin ja pesimisen merkitys ja tärkeys on tuntunut olevan osalle iäkkäämmistä sukulaisista aivan uutta ja hepreaa. Tuolloin on varmaan ajateltu rintojen olevan varasto, joka tiettyjen litrojen jälkeen tyhjenee ja that's it, maito ja imetys loppuu.

Täytyy kuitenkin todeta, että eihän se maito nyt yhtäkkiä mihinkään lopu. Kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti rinnat täyttyvät sitä mukaa kun tyhjenevät eli kyllä kiitos kysymästä, maitoa on riittänyt. Mötkis on varmistanut viimeistään lyhyillä syöntiväleillä öisin sen, ettei maito pääse loppumaan. Tottakai stressi ja väsymys voivat lajinsa vaikuttaa maidontuotantoon, mutta en jaksa uskoa siihen, että maito imettämällä mihinkään loppuisi.

Täytyy kuitenkin todeta, että ymmärrän tilanteita, joissa maito ei oikeasti riitä. Vauva ei alkuun jaksa imeä rinnalla riittävän tehokkaasti, imuotteessa on häikkää, maidonnousu on hidasta, erilaiset synnytyksen jälkeiset komplikaatiot, kuten istukan palasten jääminen kohtuun, lisämaitojen käyttäminen... Maitomäärät eivät pääse siis missään vaiheessa muodostumaan lapsen tarpeita vastaaviksi. Tuolloin on varmasti pitkälti kiinni äidin halusta imettää ja hänen saamastaan tuesta ja ohjauksesta, niin lähipiiriltä kuin ammattihenkilöiltä, onnistuuko imetys vaikeuksista huolimatta.


Mötkiksen kasvu puhuu maidon riittämisen puolesta. Neljän kuukauden aikana Mötkis on melkein tuplannut painonsa syntymäpainon ollessa 3832g ja 4kk neuvolapaino 7535g. Tuskin painonnousu olisi tuota luokkaa, jos maito johonkin olisi loppumassa. Edellisten neuvoloiden välillä paino oli noussut reilun kuukauden aikana pikkuisen vajaan kilon, joten ihan kiitettävästi tuntuu rintamaito vielä Mötkiksen ravinnoksi riittävän.

3½ kuinen tissitakiainen
Olen kiitollinen siitä, että meillä imetys on sujunut hyvin. Tottakai ajoittain on erilaisia kausia, jolloin Mötkis on asentorajoittunut, kiinni tississä koko ajan tai vaihtoehtoisesti lakkoilee. Kuitenkin pääosin imetys sujuu hyvin ja maito riittää. Tämän takia olenkin nyt hieman alkanut pohtimaan mahdollisuutta, että jatkaisimme täysimetyksellä 6 kuukauden ikään asti. Tottakai täytyy katsoa Mötkiksen kasvu seuraavassa neuvolassa. Jos painoa on tullut taas riittävästi, niin en näkisi mahdottomuutena, että jatkaisimme vielä pelkällä rintamaidolla ja odottaisimme rauhassa sormiruokailun valmiuksien täyttymistä.

Tuo puolen vuoden täysimetys ei ole itselleni mikään itseisarvo tai ehdoton tavoite. Todellakin voisimme aloittaa kiinteät, kunhan valmiuksia alkaa olla ja herkkyyskausi on päällä. Tähän asti olin ajatellut, että viiden kuukauden iässä aloitamme kiinteät. Saattaa kuitenkin olla, että jatkammekin vielä senkin jälkeen täysimetyksellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti