perjantai 6. tammikuuta 2017

Keskenmenoon päättyneen raskauden päiväkirja

Tässä kirjoituksessa julkaisen edellisessä postauksessa luvatun raskauspäiväkirjan. Kommentoin aikaisemmin kirjoittamiani asioita kursivoiduissa kohdissa.

Katsotaan mihin tämä teksti loppuen lopuksi päätyy. Uuden blogin aloittamista olen useamman kerran miettinyt, tai sitten vaihtoehtoisesti vanhan jatkamista. Katsotaan, jos jossain vaiheessa kun viikkoja on tarpeeksi kasassa, tulisi tästä osa vanhaa blogia. Teksti päätyi loppuen lopuksi osaksi blogia, täysin erilaisella merkityksellä kuin sitä kirjoittaessa ajattelin.

Tämän raskautumisen taustalla on kaksi varhaisraskauden keskenmenoa tasan viikolla 6+0. Ensimmäinen keskenmeno tapahtui kesäkuussa 2015, juuri muutama päivä ennen juhannusta. Toinen keskenmeno tapahtui helmikuussa 2016. Lasta olemme yrittäneet suunnilleen tammikuusta 2015 lähtien, mentaliteetilla tulee jos on tullakseen. Nuo kaksi keskenmenoa pudottivat kahteen kertaan melko korkealta. Ensimmäinen keskenmeno oli vielä jollain tasolla helposti käsiteltävissä. Ei pidetty yhtä keskenmenoa vakavana asiana. Näitä raskauksia ei keretty varmentaa varhaisultrassa, joten ei ole tietoa siitä, oliko kyseessä esimerkiksi kemiallinen raskaus.

Toisen keskenmenon kohdalla varsinkin minun maailma romahti täysin. Menetin uskon koko meidän vanhemmuuteen, ikinä. Ajattelin, ettei meidän kuulu saada lapsia. Kävin läpi kaikki matalikot purnaten narkomaaniäitejä ja kiroten alimpaan helvettiin kaikki muutkin ihmiset, jotka eivät mielestäni ansainneet lasta. Koin meidän kokemat menetykset erittäin epäreiluina ja kohtuuttomina. Pidin meitä potentiaalisina vanhempina, parina joka on ollut yhdessä liki 9,5 vuotta, josta naimisissa muutaman kuukauden. Elettiin kunnollista elämää, molemmat käytiin kokopäivätöissä ja kannettiin leipää pöytään unohtamatta kuuliaisesti kartutettua asuntosäästämistä.  Tuntui, että meillä oli kaikki kohdallaan ja seuraava vaihe, joka veisi elämäämme eteenpäin, julmasti meiltä riistettiin. Toistamiseen.

Nuo keskenmenot ovat asiat, josta voisin kirjoittaa loputtomiin. Niitä käytiin läpi sekä Paavon, että raskauksista tienneet lähipiirin kanssa paljon. Kuitenkin on asioita, jotka haluan tallentaa omaa itseäni ja muita samaan tilanteeseen joutuneita varten. Ainakin oman kokemukseni mukaan varhaisista keskenmenoista sekä pitkään kestävästä raskautumisen yrittämisestä puhutaan aivan liian vähän. Vaikka näitäkin tapauksia omaan ystäväpiiriin kuuluu, tuntuvat ne olevan tabuja, joista ei kovin herkällä keskustella. Noiden aikaisempien keskenmenojen osalta en ole mitään tekstejä laatinut, ne unohtuivat autuaasti positiivisen raskaustestin jälkeen.

5. raskausviikko 4.6.–10.6.2016
4+0 olimme yhdessä Paavon kanssa kuvaamassa perhetutun hautajaisia. Muistotilaisuuden alkua odottaessa katseltiin kun pienen lapsen vanhemmat hoitivat reilu puolivuotiasta prinsessaansa. Tuolloin kerroin Paavolle, että kuukautiset ovat myöhässä ja aion tehdä testin seuraavana päivänä.
Seuraavana aamuna heräsin ennen kukonlaulua täpinöissäni ja lähdin tekemään raskaustestiä sekavissa tunnelmissa. Positiivinen tulos olisi ihana ja odotettu asia, kuitenkin siitä aiheutuisi taas uuden keskenmenon pelko ja erilaisten tunteiden laaja kirjo.

Testinä käytin perus markettitestiä, Precheckiä. Positiivisen tuloksen piirryttyä tikkuun huusin Paavon hereille. Paavo tuli silmiään hieron vessan ovelle ihmettelemään, että mikä on hätänä. Siinä vaiheessa Paavo pysty lukemaan testin tuloksen minun onnenkyynelten kastelemilta kasvoilta.
Jo heti seuraavana päivänä, eli maanantaina soitin neuvolaan ja sain varattua ensikäynnin 11.7. Ikäväkseni aikaa varatessani sain todeta saman, mitä mietin edellisten päättyneiden raskauksien aikana: jos taloudellinen tilanne antaisi periksi, hoitaisin raskauden seurannan jossain aivan muualla kuin julkisella puolella. Terveydenhoitaja vaikutti ynseältä, häneltä ei herunut onnitteluja eikä muitakaan inhimillisiä aatoksia. Toivon, että kasvotusten kyseinen terveydenhoitaja olisi asiallinen ja ymmärtäisi meidän tilannetta myös nuo aikaisemmat keskenmenot mukaan lukien.

Koko viikon ajan rinnat olivat todella arat ja ne turposivat aivan hillittömästi. Öisin nukuin urheiluliivit päällä, koska kyljen kääntäminen ilman mitään tukea tuntui siltä, kuin rintoja revittäisiin irti. En voi edes kuvitella minkälainen tuska niillä naisilla on, joilla on jo ennen raskautta isot rinnat jos omanikin olivat niin hirvittävän kipeät. Viikkoa maustoivat osaltaan jyrkät mielialanvaihtelut. Samassa lauseessa kerkesin kertoa mieltä kalvavista peloista silmät vetistäen ja siirtyä siitä luontevasti suunnittelemaan vauvan vaatetusta. Hieman aaltoilevaa siis.

6. raskausviikko 11.6.–17.6.2016
Viikon alussa rinnat olivat edelleen todella arat ja urheiluliivien käyttö öisin oli edelleen välttämätöntä. Tämän viikon aikana kaikki ruuat maistuivat vielä erittäin hyvällä ruokahalulla. Mikään tuoksu tai haju ei aiheuttanut kuvotusta. Kaikki, mikä vain liittyi ruokaan, tuntui tervetulleelta. 

5+4 illalla minulla oli kovaa alavatsa kipua, jolloin pelko keskenmenosta heräsi vahvana. Seuraavana aamuna rintojen arkuus ei ollut enää samassa mittakaavassa ja pelko keskenmenosta oli jo erittäin voimakas.  Alavatsalla tuntui jomotusta ja ilmassa oli kuukautisten alun tuntua. Töihin meneminen tuntui ylitsepääsemättömältä ajatukselta. Työskentelen päiväkodissa ja ympärillä olevat lapset muistuttivat ikävästi läsnäolollaan oman menetyksen pelosta.

Lähestyvä, tähän saakka kriittinen 6+0 loi oman paineensa tilanteeseen. Mietittiin Paavon kanssa mahdollisia mielenrauhoittamiskeinoja. Tultiin siihen tulokseen, että näin pienillä viikoilla en vielä varhaisultraan mene, koska suurella todennäköisyydellä mitään ei olisi vielä nähtävissä eikä ainakaan rauhoittavaa sykettä pystyttäisi havaitsemaan.

5+5 kävin mielenrauhan saamiseksi yksityisellä puolella mittauttamassa HCG-arvon verestä. Tuloksia jouduttiin odottamaan viikonlopun yli, mutta maanantaina tulokset saadessani olo oli todella helpottunut: 14068.

7. raskausviikko 18.6.–24.6.2016
6+1 lähtien minulla oli voimakasta pahoinvointia. Kahden, korkeintaan kolmen tunnin välein oli pakko syödä jotain, tai kuvotus pääsi yltymään todella pahaksi. Lisäksi väsymys oli todella ylitsepääsemätöntä. Onneksi olin tuossa vaiheessa kesälomalla ja sain lepäillä ja elellä rauhassa omaan tahtiini.

6+4 pelko keskenmenosta heräsi jälleen. Valkovuoto oli aamulla herätessä veren värjäämää sekä alavatsa kipuili. Panikoiduin aivan täysin. Istuin vessassa kauhuissani ja kutsuin Paavon paikalle katsomaan. Oli kamalaa nähdä hänen kasvoiltaan epätoivo ja pelko uudesta menetyksestä. Paavon oli lähdettävä töihin ja minä jäin nyyhkyttäen pesemään hampaita. Se hetki iskostui todella syvälle selkäytimeen. Olin yksin kodissa, josta olin kerinnyt alkaa haaveilla meidän pienen perheen pesää kaikkien pelkojen keskellä.

Hetken aikaa kasailtuani itseäni ilmoitin tilanteesta äidilleni ja kerroin alkavani soittaa aikaa yksityiselle ultraäänitutkimusta varten. Pyysin äitiäni olemaan valmiudessa siltä osin, jos saan ajan sellaiseen ajankohtaan päivästä, ettei Paavo pääse mukaan. En halunnut missään nimessä mennä ultraan yksin. Onneksemme sain ultra-ajan samalle päivälle ja vieläpä sellaiseen aikaan, että Paavokin pääsisi sinne mukaan.

Iltapäivällä istuin eteisessämme valmiiksi pukeutuneena, laukku olan yli vedettynä ja odotin Paavon kotiin tuloa, jotta päästäisiin lähtemään lääkärin vastaanotolle. Aika tuntui kuluvan taaksepäin ja paniikki yltyi joka hetki kovemmaksi. Paavon tullessa kotiin pillahdin itkuun ja kasailin itseäni sillä aikaa, kun Paavo vaihtoi työvaatteet pois. Automatka lääkäriin, joka todellisuudessa kesti viidestä kymmeneen minuuttiin, tuntui vähintään vuodelta. Puristin penkkiä, purin huulta ja koetin pidättää itkua, huonolla menestyksellä.

Ilmoittauduttiin lääkäriasemalla viisi minuuttia ennen aikaamme. Kunpa olisin tuolloin jo saanut kuulla lääkärin olevan myöhässä. Istuimme odotusaulassa raastavan puolituntisen. Ravasin vessassa. Kävin juomassa. Itkin. Pidätin itkua. Itkin vähän lisää. Odotusaulan musiikit auttoivat hetkittäin unohtamaan tilanteemme, sitten havahduin siihen, ettei voi istua siellä fiilistelemässä baarimusiikkeja. Itku sai vallan taas.

Kun viimein pääsimme vastaanotolle, oli gynekologi onneksemme todella asiallinen ja hän ottautui tilanteeseemme siihen vaadittavalla vakavuudella. Alkuun minulta kyseltiin perustiedot, kuukautiskierron pituudet, edelliset kuukautiset, työnkuva, edelliset raskaudet. Esitietojen perusteella meiltä kysyttiin, haluammeko hieman kalliimman käynnin sisältäen sisätutkimuksen ultran lisäksi. Siinä vaiheessa emme todellakaan jääneet nuukailemaan vaan halusin selvittää vuodon syyn ehdottomasti. Tutkimuksista huolimatta lääkäri ei löytänyt syytä vuodoille. Alavatsan kivut selittyivät kohdun kasvukivuilla.

Sisätutkimuksen jälkeen gynekologi alkoi suorittaa ultraäänitutkimusta. Tässä kohtaa tuntui, että ajankulku pysähtyi. Pitkän aikaa ruudulla näkyi vaan mustaa. Ajoittain vaaleita vilahduksia, muttei kuitenkaan toivottua näkymää. Tuntui, että lääkärikin alkoi tuskastua ja hän valmistautui jo kertomaan epätoivottuja uutisia. ”Katsotaanpas vielä” ja sitten ruudulla alkoi näkyä pieni, 3,2mm pitkä hahmo, joka vilkkui kauttaaltaan merkkinä sykkivästä sydämestä.

Tässä kohtaa minun sydän heitti voltteja ja hakkasi tuhatta ja sataa. Katsoin Paavoa jälleen kerran silmät vetistäen ja näin ilon hänenkin kasvoillaan. Hetki oli täysin pakahduttava. Sopersin lääkärille, että saadaanko todistusaineistoa tästä reissusta ja lääkäri tulostikin useamman ultrakuvan meille mukaan.

Masuasukki ei vastannut täysin viikkojaan. Edellisistä kuukautisista oli siis tuona päivänä 6+4, ultrassa saadun CRL-mitan mukaan alkio vastaisi viikkoja 6+0, jolloin laskettuaika muuttuisi neljällä päivällä. Käytännössä laskettua aikaa ei kuitenkaan muutettaisi, jos se ei muutu oli viidellä päivällä. Seurataan tilannetta ja katsotaan, mikä tilanne on np-ultrassa. Silloinhan laskettua aikaa vasta aletaan muuttaa, jos tarve sille on.

8. raskausviikko 25.6–1.7.2016
Tällä viikolla pahoinvointi ja väsymys jatkuivat edelleen voimakkaina. Odotin kauhun sekaisin tuntein töihin paluuta. Olin aivan varma, etten pärjää töissä. Päivät kuluivat nuokkuen vähän väliä. Silloin kun en nuokkunut, söin.  Tämän viikon aikana meillä meni todella paljon ruokaa roskikseen. Saattoi olla, että edellisenä päivänä ostettu jauheliha aiheutti seuraavana päivänä niin paljon kuvotusta, etten voinut kuvitellakaan syöväni sitä. Myös erilaiset, ruuanlaitosta tulevat tuoksut, hajut, aiheuttivat järkyttävää pahoinvointia eikä paljon muu, kuin noutoruoka maistunut.

9. raskausviikko 2.7.–8.7.2016
8+0 ja 8+1 pahoinvointi edelleen aivan järkyttävää. Olimme noiden päivien välisen yön lapsenvahtina lokakuussa 3 vuotta täyttäville kaksosserkkutytöilleni enkä meinannut selvitä sunnuntaista hengissä. Paavo lähti illalla näkemään kavereitaan ja kun hän palasi minä istuin vessan lattialla peittoon kääriytyneenä ja pidättelin oksennusta. Kertaakaan en ollut tähän päivään mennessä oksentanut ja onnistuin tälläkin kerralla pidättelemään. Uskon, että huonosti vieraassa paikassa nukuttu yö verotti osaltaan ja heikensi vointia huomattavasti.

Mietin 8+1 illan, että millä verukkeella jään töistä pois, jos en oikeasti ole seuraavana aamuna työkuntoinen tuon pahoinvoinnin kanssa. Töissä kaksi tiimikaveriani tietää raskaudestani, mutta johtajalleni en ollut vielä kertonut mitään. En siis voisi soittaa ja kertoa olevani niin pahoinvoiva, etten voi tulla töihin.

Onneksi seuraavana aamuna, 8+2, vointi oli paljon parempi kuin edellisenä kahtena viikkona ja jaksoin kammeta töihin. Tuon töihin paluun jälkeen pahoinvointi ja väsymys ovat pysyneet kurissa todella hyvin. Päivien aikana ei ole aikaa murehtia omaa oloaan ja töistä palatessa on pääsääntöisesti ollut heti joku ruoka valmiina, niin järkyttävän kova nälkä ei ole päässyt yllättämään.

Tämän ja edeltävän viikon aikana minusta on tullut eritekammoinen. Minä, jolla ei tähän asti ollut mitään vaikeutta esimerkiksi töissä siivota lasten oksennusta tai pestä pyllyjä, yökkäilen jo kun täytyy edes kerätä koiran kakat ulkona. Töissä pyllyä pestessä huomasin saman efektin. Yleensä kakan täytyy olla jotenkin historiallisen kamala, että minua alkaa yököttää, mutta nyt riippumatta siitä, miten ”siisti” kakka on, meinaa oksennus tulla. Toivottavasti tämä hupi loppuu jossain vaiheessa. Voi olla töissä hieman tuskasta, jos en alle 3-vuotiailla työskennellessä pysty pesemään pyllyä ilman oksennusrefleksiä.

Lisäksi tämän ja edellisen viikon aikana olen huomannut, että reisien iho puutuu todella herkästi esimerkiksi kyljellään maatessa. Välillä yöllä herää siihen, kun kylkeä kääntäessä ”tuorepuoli” kipuilee todella pahasti puutuneen ihon vuoksi.

8+4 käytiin ostamassa kaveripariskunnalta Brion Go Next yhdistelmärattaat. Rattaat vietiin odottamaan käyttöä minun vanhempien luokse. Oltiin tosi hyvissä ajoin noiden rattaiden oston kanssa, mutta en voinut vastustaa tarjousta ostaa noita vähän käytettyjä rattaita lähipiiristä tilaisuuden tarjoutuessa. Jälkeenpäin kadun tätä ostosta suunnattomasti. Rattaat ovat pyörineet jaloissa ja alati muistutelleet menetyksestä. Nyt ne ovat painettuina kaapin perällä odottamasta jos niitä joskus tarvittaisiin tai sitten myyntiin laittamista.

Tuntuu, että työkaverit aavistavat jotain. 8+5 keski-ikää lähentelevä kollega alkoi spontaanisti avautua synnytyksen ihanuudesta meidän ollessa kahden kesken. Tilanteessa menin täysin hämilleni ja poistuin naama punoittaen vessaan soperreltuani ensin, että minulla on kamala hätä. En tiedä, voiko osalla ihmisistä olla herkempi kyky havaita tällaisia asioita.

10. raskausviikko 9.7.–15.7.2016
9+2 minulla alkoi raastava migreeni kesken työpäivän. Menin töihin klo 6.00 huonosti nukutun yön jälkeen ja puoli kymmenen aikoihin aurallisena ilmestynyt migreeni sekä näköhäiriöt olivat sitä luokkaa, että päätin soittaa johtajallemme tarvitsevani loppupäivän sairaslomaa. Johtaja hieman ihmetteli, miksen ota mitään lääkkeitä pelkän Panadolin lisäksi. Johtajani on tietoinen migreenistäni ja siihen normaalisti käytössä olevasta lääkityksestä. Ajattelin nyt olevan sopiva hetki kertoa raskaudesta. Hieman jännittyneenä sanoin, että tilanne on se, etten raskauden takia voi muita lääkkeitä käyttää. Johtaja vastasi välittömästi lämpimällä äänensävyllä onnitellen ja kehottaen minua painumaan kotiin lepäämään. Keskusteltiin vielä hetki siitä, että toivon raskauteni säilyvän vielä toistaiseksi salassa ja kerron työkavereille kun sen aika on. Puhelun päätyttyä ajelin kotiin makaamaan pimeään huoneeseen toivon, että migreenin pahin terä taittuisi levolla.

Samalle päivälle sattui neuvolan ensikäynti. Odotin käyntiä aika skeptisenä. Kuten kerroinkin aikaisemmin, hoitaisin raskaudenseurannan yksityisellä puolella jos taloudellinen tilanteemme sen sallisi. Tai sallisihan tilanne sen, mutta menettäisimme ison osan säästöistä, joille on vielä käyttöä kun suuremmat hankinnat alkavat.

Meidän alueella terveydenhoitajana toimii sama henkilö, joka aikoinaan oli minun ja Paavon yläasteen terveydenhoitaja. Jo aikaa varatessani tiesin tämän ja hänen vastaanotolleen saapuessamme terveydenhoitajakin tunnisti meidät. Hän halusi varmistua siitä, ettei aikaisemmalla ”hoitosuhteella” ole meidän puolestamme mitään haittaa ja todettiin, ettei sillä ole meille merkitystä. Toisaalta mukava jatkaa yhteistä matkaa entuudestaan tutun hoitajan kanssa.

Ensikäynnille halusin mennä yhdessä Paavon kanssa ja näin jälkikäteen olen kyllä tyytyväinen, että päästiin yhdessä. Jotenkin olisi tuntunut yksinäiseltä kertoa meidän parisuhteesta ja ajatuksista odotukseen liittyen ilman Paavon läsnäoloa. Lisäksi nyt Paavollakin on varmasti jatkossa matalampi kynnys osallistua erilaisiin neuvolan tarjoamiin käynteihin, sillä terveydenhoitaja huomioi Paavon läsnäolon mielestäni erittäin hyvin koko 1,5 tunnin vastaanoton ajan.

Käynnin aikana keskusteltiin lisäksi paljon äitiysneuvolan rakenteesta, siitä mille viikoille mikäkin käynti sijoittuu, varattiin aikoja sekä np-ultraan että neuvolalääkärille. Vaikka meillä on aikaisempia keskenmenoja, ei ainakaan tässä vaiheessa koettu tarpeelliseksi seurata raskautta tihennetysti. Katsotaan mihin tulokseen tullaan np-ultran ja neuvolalääkärin käyntien jälkeen. Näiden valmiiksi varattujen käyntien lisäksi sain nipullisen lähetteitä laboratoriokokeisiin. Näytteistä tehdään lakisääteiset tutkimukset, joiden lisäksi sukurasitteen vuoksi minulle määrättiin myös sokerirasituskokeet viikoilla 12–16.

Veriseulontojen osalta tultiin siihen tulokseen, ettei niihin osallistuta, ellei np-ultrassa löydy jotain hälyttävää. Ultra suoritetaan viikoilla 12+2, joten sen jälkeen jää vielä aikaa muutama päivä osallistua ensimmäisiin veriseuloihin tai sitten mahdollisesti myöhempiin seuloihin, jos tarve vaatii.

Puhuimme terveydenhoitajan kanssa mahdollisesta riskistä, että seula hälyttää jotain poikkeavaa osoittautuen kuitenkin puhtaaksi syvällisemmän tarkastelun jälkeen sekä myös siitä mahdollisuudesta, että vaikka seuloissa ei mitään näkyisikään, ei se välttämättä silti takaa tervettä lasta. Osallistumalla sekä np- että rakenneultraan saadaan kuitenkin kattavaa tietoa lapsen kehityksestä ja rakenteesta ja ne tiedot tässä vaiheessa meille riittävät. Vaikka toiveissa totta kai siintää terve lapsi, en usko, että meistä olisi raskaudenkeskeytykseen missään olosuhteissa.

Päällimmäisenä mieleen neuvolakäynnistä jäin kolmen viikon päässä odottava np-ultra sekä hillitön määrä muistettavia asioita siihen mennessä. Täytyy yrittää huolehtia nuo laboratoriotutkimukset alta pois mahdollisimman pian, etten unohda niihin osallistumista.

9+3 migreeni jatkui edelleen. Kampesin aamulla töihin olon ollessa siedettävä. Pian töiden teon alettua totesin, ettei meluisassa ja hälyisessä ympäristössä työskentely tule onnistumaan, päänsärky alkoi voimistua. Soitin työterveyteen ja sain ajan onneksi jo aamupäivästä. Työterveyden lääkäri oli asiallinen ja suhtautui huonoon vointiini asiaankuuluvalla vakavuudella. Totesimme lääkkeiden käytön olevan tällä hetkellä huonoin mahdollinen hoitokeino migreeniin, joten sain loppuviikon sairauslomaa.

Johtajalle neljä päivää kestävästä sairauslomasta ilmoittaessa olin todella tyytyväinen siihen, että olin saanut edellisenä päivänä kerrottua raskaudestani. Johtaja ei ihmetellyt sairasloman pituutta lainkaan, vaan hyvin huolestuneena kehotti painumaan kotiin lepäämään ja parantelemaan vointia kaikessa rauhassa. Täytyy kyllä olla kiitollinen siitä, kuinka hyvin johtaja on suhtautunut raskauteeni ja jo tähän mennessä sen mukanaan tuomiin poissaoloihin. Toivottavasti jatkossa en joudu olemaan normaalia enempää poissa, vaan pystyn hoitamaan työni vuoden vaihteeseen saakka kunnialla.

11. raskausviikko 16.7.–22.7.2016
10+1 ilmaantui päivän mittaa muutamia verisiä viiruja paperiin pyyhkimisen yhteydessä. Tämä sai minut täysin pois tolaltaan ja olin jo aivan varma, että raskaus on keskeytynyt, taas. Kuitenkaan vuotoa ei alkanut missään vaiheessa. Alamahaa on jomotellut ja kiristellyt pari päivää, seuraillaan vointia.

10+2 työpäivän jälkeen hieman valoarkuutta sekä orastavan päänsäryn tuntua. Edellisen viikon migreenikohtauksen jälkeen olo on melko säikky kyseisen vaivan suhteen. Täytyy siirtyä suoraan lepoon jos vointi alkaa heikentyä. 

Np-ultran lähestyessä on alkanut mietityttää, missä vaiheessa tiedon raskaudesta voi julkistaa kaikille. Jo tällä hetkellä todella iso osa meidän sukulaisista ja ystäväpiiristä tietää. Monet ovat osanneetkin jo aavistella ajankohdan olevan käsillä ja ovat vihjaillen udelleet mahdollisesta raskaudesta. Emme ole kokeneet tarpeelliseksi valehdella näissä tilanteissa, vaan olemme vastanneet myöntävästi. Meidän molempien työnantajat tietävät myös, joten siltä osin mitään tarvetta salaamiseen ei ole. Lähinnä minua vain kauhistuttaa se, että jos tulee jälleen keskenmeno niin kuinka monelle sitä joutuu selittelemään. Meidän täytyy Paavon kanssa vielä miettiä tätä asiaa ja katsotaan mihin lopputulokseen tullaan. Tuntuisi kuitenkin luontevalta julkistaa tieto raskaudesta melko pian, mahdollisesti np-ultran yhteydessä, koska niin moni raskaudesta tosiaan jo tietää. Tätäkin olemme joutuneet jälkeenpäin katumaan. Seuraavan raskauden kohdalla todennäköisesti vain todella harva tulee tietämään raskaudesta, ennen kuin se näkyy päällepäin. Tai vaihtoehtoisesti kailotan asiasta kaikille tuen toivossa, mikäli vastoinkäymisiä ilmenee taas.

10+3 veristä vuotoa oli uudestaan. Mietittiin, että odotetaan vielä muutama päivä ja seurataan vointia. Oma vointini kääntyi kuitenkin todella itkuiseksi ja aloin pelätä pahinta. Äitini sai järjestettyä meille ultra-ajan yksityiseltä lääkäriasemalta. Mentiin vastaanotolle jännittyneinä ja peläten pahinta. Lääkäri kyseli alkuun rutiinikysymykset ja sen jälkeen ultrattiin. Valitettavasti meidän pahimmat pelot osoittautuivat toteen ja sikiön sykettä ei löydetty. CRL-mitta vastasi viikkoja 9+4. Lääkäri laittoi meille lähetteen KYS:lle naisten poliklinikalle, jossa alettaisiin suorittaa jatkotutkimuksia ja muutenkin hoitoni suoritettaisiin siellä loppuun. Istuttiin ja itkettiin vastaanotolla tovi, kunnes lähdettiin kotiin sulattelemaan noita meidän unelmat murskanneita uutisia.

Tähän päättyy raskauspäiväkirja. Päiväkirjaa pidin sillä ajatuksella, että haluan palata tuntemuksiini myöhemmin ja mahdollisesti np-ultran jälkeen julkaista sen täällä blogissa. Toisin kuitenkin kävi, elämä ei kysynyt mitä olin ajatellut ja nyt julkaisen päiväkirjan osana keskenmenon jälkeistä surutyötä.

Nyt kun palasin lukemaan päiväkirjaa pitkän tauon jälkeen huomaan, miten nopeasti aika on kulunut ja kuinka monta tuntemusta ja kokemusta olin jo kerennyt unohotaa tai ainakin painaa taka-alalle. Vaikka aikaa on kulunut paljon, sai tekstin lukeminen kyynelkanavat aukeamaan ja herkistyin useita kertoja tämän postauksen teon aikana. Vaikka siis aikaa kuluu, suru ei häviä, se vain muuttaa muotoaan.

Tämän päiväkirjaosion jatkoksi tulen julkaisemaan myös tekstin KYS:n naisten tauteihin erikoistuneessa Kaarisairaalassa saamastani hoidosta ja kokemuksistani siitä. 


En voi väittää kirjoittamiani asioita faktoiksi,
ne ovat kuitenkin totuuksia kohdallani.
Ne ovat osa minun ja puolisoni Paavon tarinaa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti