torstai 26. huhtikuuta 2018

Äitin ja pojan kasvukäyrät

Äitini oli säilyttänyt minun neuvolakortin ja sainkin sen itseasiassa polttareideni yhteydessä syksyllä 2015. Nyt Mötkiksen syntymän jälkeen on ollut hauska vähän verrata, minkälaista kasvumme on ollut. Olenkin näpytellyt molempien painot ja pituudet Kasvuseula.fi tarjoamalle alustalle, josta käyrät on poimittu.




Nyt kun katsoo noita minun ja Mötkiksen käyriä näin päällekkäin, täytyy todeta, etten enää taida huolestua siinäkään määrin, kuin tähän asti Mötkiksen hetkittäisistä miinuskäyrillä huiteluista. Ensialkuun nuo käyrillä tipahtamiset hieman säikäyttivät, mutta varsinkin nyt kun katsoo tuota omaa kovinkin miinukselle painottuvaa käyrää, en tavallaan ihmettele enää yhtään. Itse olen vasta kaksi vuotiaana "päässyt" nollakäyrille, joten Mötkishän on siellä jo hyvinkin.

Siihen olen kyllä tyytyväinen, ettei neuvolassa ole näistä miinuskäyrällä olemisista vouhotettu mitenkään sen enempää. On lähinnä vain aina tarkistettu, että kasvua on tapahtunut ja kasvaa omalla käyrällään. Se onkin mielestäni tärkeintä, ettei pituuskasvu, painon kehitys tai päänympärys lakkaa kasvamasta. Silloin olisi syytä huolestua, jos ei senttejä tai grammoja olisi kertynyt lainkaan. Tai oikeastaan kaikissa tapauksissa edes painonnousun hidastumisesta tai pysähtymisestäkäänhän ei tarvitse olla huolissaan jos lapsi on esimerkiksi juuri mittausvälien aikana alkanut liikkua aktiivisemmin tai ollut sairaana.

Sinällään ihan hauska havainto minun ja Mötkiksen painonkehitystä verratessa oli se, että minä olen painanut 9kk iässä 8.2kg. Mötkis taas painaa jo nyt puolivuotiaana 8.4kg. Niin sitä jokainen kasvaa sillä omalla käyrällään ja on omanlaisensa. Kuitenkin pääasia, että kasvaa.

Lisäksi olen melko skeptinen sen suhteen, miten tarkkoja neuvolassa tehdyt mittaukset ovat. Paino varmasti saadaan joka kerta kohtuullisella tarkkuudella mitattua, mutta pituuden ja päänympäryksen mittaaminen ovat ainakin meillä aina melkoiset työn ja tuskan takana. Yleensä aina kyseiset mitat joudutaan ottamaan pariinkin kertaan ja varsinkin nyt kun tuolla miinuskäyrillä keikutaan, haluaakin terkkari ne tarkistaa. Meillä kuitenkin mittaaja ja vaaka on pysynyt koko ajan samana, joten siltä osin mittausvirheiden määrä on varmasti jollain asteella vakio.

Sinällään sääli, kun Paavon neuvolakorttia ei ole tallessa. Olisi hauska verrata kaikkien kolmen kasvua. Tulosteet Paavon kasvukäyristä meillä on yläasteikään saakka. Kuitenkaan niistä ei näe tarkasti esimerkiksi minkä pituinen Paavo on jossain iässä ollut tai muuta vastaavaa. Eihän sillä sinällään mitään merkityksellistä väli ole. Kuhan olisi mukava vähän tutkailla kaikkia kolmea rinnakkain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti