perjantai 13. huhtikuuta 2018

Mötkis 6kk

Uskomatonta. Yksi iso virstapylväs saavutettu.
Mötkis on jo puolivuotias.
Vauvavuosi vaiheineen on puolivälissä 
ja olemme puolen vuoden päässä ensimmäisestä syntymäpäivästä.
Aika juoksee kamalan nopeasti eikä äitin pää meinaa pysyä kaikessa mukana.

Alle 12h vanha pieni
Kuluneen kuukauden aikana Mötkis on jatkanut innokkaasti kiinteisiin ruokiin tutustumista. Tällä hetkellä hän syö 4-5 kertaa päivässä kiinteitä. Lisäksi tissiä hän syö vielä useita kertoja päivässä sekä muutaman kerran yössä. Mötkiksen makupaletissa on jo melkein 20 makua ja uusia otetaan mukaan muutaman päivän välein. Mötkis on oppinut käsittelemään maissinaksuja jo melko näppärästikin saaden koko naksun syötyä ilman, että naksun perä häviää nyrkkiin.

Motoriikka harjaantuu siis hienosti kaiken aikaa. Lisäksi istuminen syöttötuolissa alkaa sujua jo melko hyvin tuettuna. Pikkuhiljaa siis päästään tosissaan tutustumaan sormiruokailun maailmaan kunhan kaikki valmiudet saadaan kohdilleen. Kuitenkin varmasti soseitakin jatketaan sormiruokailun rinnalla ja alkuun todennäköisesti sormiruokaillaan kerran päivässä. Kunhan Mötkis harjaantuu sormiruokailussa, siirrytään painottamaan sitä enemmän.



Kun Mötkis oppi vähän reilun neljän kuukauden iässä kääntymään selältä mahalleen, on kääntymistä noin päin harrastettu jatkuvasti. Nykyään kääntymistä täytyykin saada toteuttaa myös vaippaa vaihtaessa, puettaessa, nukkumaan mennessä jajajaja. Lista on loputon. Kaiken aikaa käännytään selältä mahalleen. Mötkis on alkanut kääntyä myös takaisin mahalta selälleen, muttei kuitenkaan tee sitä läheskään joka kerta mahalta selälleen halutessaan. Melko usein hän siis komentaa huutaen äitin tai iskän itseään kääntämään. En ole ihan varma osaako Mötkis siis kääntyä mahalta selälleen, vai onko taito vielä hivenen vahingon asteella.

Tällä hetkellä Mötkis harjoittelee ahkerasti ryömimistä ja pieniä matkoja hän eteneekin jo. Myös viisarina napansa ympäri pyöriminen on tällä hetkellä kovaa huutoa ja leluja pääseekin näin tavoittelemaan paljon helpommin itse. Mötkis nostaa peppuaan, muttei onneksi vielä ihan hirveällä vauhdilla etene paikasta toiseen. Siltä osin hänet voi vielä huoletta jättää lattialle touhuilemaan sillä aikaa kun itse tekee kotitöitä. Pian kuitenkin koittaa se aika, kun häntä ei voi enää jättää valvomatta ilman pelkoa esimerkiksi portaisiin hakeutumisesta.


Jos välillä mahallaan makailu meinaakin hermottaa, niin uutena taitona Mötkis on nyt oppinut sen, että hän voi laskea päänsä alas tarvitessaan pienen lepohetken. Jos olen itsekin Mötkiksen kanssa lattialla touhuamassa, monesti silittelen häntä tuolloin ja höpisen jotain rauhallista. Aivan ihana kun hän osaa köllähtää hetkeksi katselemaan maailman touhuja. Ei kokoajan tarvitsekaan tohottaa jotakin.


Voisin kirjoitella Mötkiksen päivärytmistä ihan oman postauksensa: millainen on puolivuotiaan tohottajan päivä. Meillä on tällä hetkellä meneillään jonkun asteinen rytmien murrosvaihe ja päiväunien määrä on vakiintumassa kolmiin uniin. Kuitenkin päivärytmit vielä hivenen vaihtelevat sen mukaan, miten aikaisin on herätty. Vakiona on kuitenkin pysynyt jo melko pitkään se, että Mötkis herää klo 6-7 ja nukkumaan mennään aika tasan kahdeksalta.

Neuvolakuulumiset saatiin tällä kertaa ryhmäneuvolan muodossa 11.4. Itse hieman arvoin ensin tuota ryhmäneuvolaa. Mietin, että haluaisinko kuitenkin käydä ihan vaan kahdestaan Mötkiksen kanssa terkkarin luona, mutta tulipahan tuokin nyt koettua. Täytyy kuitenkin todeta, että niin sanottu ryhmäneuvolan anti jäi vähän köykäiseksi. Toisten äitien kanssa syntyi onneksi mukavasti keskustelua.

Kuitenkaan päiväkotimaailmaa edustanut päiväkodinjohtaja ei vastannut odotuksia päivähoidon aloittamiseen liittyvässä alustuksessaan ja suunterveydenhuollon edustaja oli joutunut perumaan sairastapauksen vuoksi. Mielestäni päiväkodinjohtajan kommentit esimerkiksi liikuntakeskusten lapsiparkkien laadullisesti huonoudesta olivat täysin aiheettomia. Eihän minkään Fressin lapsiparkin olekaan tarkoitus olla varhaiskasvatukseen verrannollista tavoitteellista toimintaa. Myös huokailut nykyäitien oman ajan ottamisesta salilla käyden olisi voinut jättää omaksi tiedokseen. Täytyy todeta, että jos pelkästään hänen kauttaan saadun infon perusteella joutuisin alkamaan miettiä päivähoitokuvioita, menisi sormi suuhun.

Käynnistä terkkari kirjasi vain "Osallistunut 6kk ryhmäneuvolaan. Makumaailma mukavasti laajentunut. Kehitys ikätasoista." Tuoreet mitat olivat 8385g, 68,7cm ja 45.8cm. Painoa oli siis kertynyt 365g, pituutta vajaa sentti ja päänympärys kasvanut puolisen senttiä. Pituus käyrillä tarkasteltuna hieman aaltoilee painon noustessa tasaisesti keskikäyrän tuntumassa. Ei kuitenkaan taaskaan mitään, mistä tarvitsisi olla huolissaan. Mötkis kuitenkin kasvaa koko ajan, eikä minkään kasvu ole pysähtynyt, joten normi neuvolaseurannoilla jatketaan. Seuraavan kerranhan neuvola olisi vasta kahdeksan kuukauden iässä, mutta me varattiin 7 kuukauden tienoille neuvolakäynti. Katotaan tuolloin kasvuasiat ja puhutaan unikoulun pitämisestä.

Vaatteissa käytetään edelleen seka 68 että 74. Melko iso osa 68 bodeista on jo laitettu pois käytöstä, muutamia kuitenkin vielä käytellään. Housuista kuitenkin 68 ovat vielä passeleita ja 74 roikkuvat Mötkiksen päällä ja vähintäänkin lahkeet ovat aivan liian pitkät. Vaipoissa käytössä edelleen Libero Comfort 4.

Juuri niin itsensä näköinen <3

Hauska sattuma sinällään oli tämä,
että kuten Mötkiksen syntyessä,
myös tänään on perjantai 13. päivä.
Ei suinkaan mikään epäonnen päivä.
Meidän perheen onnenpäivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti