maanantai 16. huhtikuuta 2018

Mötkiksen rytmi puolivuotiaana

Heti alkuun mainittakoon,
että en minä nyt mitenkään pilkun tarkkaan kelloa tuijota.
En suinkaan.

Lapsentahtisesti edetään, mutta myös huomioiden se,
että rytmit ja rutiinit luovat turvaa lapselle.
Kiinteiden aloituksen myötä rytmi löytäminen
tuli mielestäni myös ajankohtaisemmaksi, 
jotta ateriarytminkin voi luoda.

Yleensä meidän aamut alkavat klo 6-7. Tavallaan rajana onkin pyritty pitämään tuota kuutta. Mikäli Mötkis herää kovastikin ennen sitä ja yrittää ruveta seurustelemaan, ei hänen jutusteluihinsa vastata vaan hänet pyritään vielä nukuttamaan uudelleen. Heräämisen jälkeen seurustellaan monesti hetki sängyssä, varsinkin jos iskäkin on kotona ja vielä sängyssä. Sen jälkeen lähdetään tekemään aamupesut, pestään hampaat ja otetaan D-vitamiinit. Tuo vitamiinien ottamista oon vähän miettinyt, että pitäskö se siirtää vaikka aamupalan yhteyteen. Toisaalta nykyinen systeemi toimii hyvin, ja ehkä sen vuoksi sitä ei ole tullut muutettua.

Kun aamupesut on tehty pääsee Mötkis lattialle leikkimään ja touhuamaan, sillä aikaa kun valmistan meille molemmille aamupalat. Monesti syön oman aamupalani ennen kuin alan Mötkistä syöttää, sillä jos hän on syönyt tissiä heräämisen yhteydessä, ei hänelle heti aamupala maistu. Aamupalalla meillä on vähän vaihtelevasti ollut joko ihan vaan hedelmäsoseita tai sitten puuroa hedelmäsoseella. Pikkuhiljaa otetaan aamuihin uusien viljojen testailua ja jatketaan kaura-altistusta.

Aamupalan Mötkis siis yleensä syö klo 7-7.30 aikoihin. Tämän jälkeen Mötkis yleensä touhuaa sitterissä, sillä lattialla mahalleen kääntymiset aiheuttaisivat aamupalan ylösnousemisen. Mötkiksen touhutessa sitterissä, minä raivaan aamupalan pois, otan lounasta sulamaan ja muutenkin valmistelen tulevaa päivää. Katson valmiiksi Mötkiksen vaatteet ulos lähtemistä varten, täyttelen oman juomapullon ja järjestelen paikkoja.

Mötkiksen vireystilasta riippuen hän saattaa vielä touhuta vähän aikaa lattialla tai istuskella ja seurustella sylissä ennen aamu-unille menemistä. Todella monena päivänä aamu-unet ovat alkaneet klo 8 ja mielellään kovin paljon sitä ennen en Mötkistä unille viekkään. Jos mennään hirmu aikaisin aamu-unille, niin lounas ja samalla koko päivän rytmi aikaistuu. Aamu-unet kestävät päivästä riippuen 20-45 minuuttia.

Aamu-unien jälkeen on luvassa jälleen leikkiä ja touhua. Touhutaan lattialla leluja ihmetellen, kuunnellaan musiikkia ja muuten vaan tohotetaan menemään. Jossain vaiheessa, kun Mötkis alkaa vaikuttaa nälkäiseltä, saa hän tissiä ja siitä noin puolen tunnin kuluttua lounasta. Lounas ajoittuu tällä hetkellä melko aikaiseen vaiheeseen ja monesti syödäänkin jo klo 9.30-10. Kuten aamupalankin jälkeen, myös lounaan jälkeen Mötkis touhuilee sitterissä ja minä laittelen lounaan pois.

Ennen kuin lähdetään ulos päiväunille noin klo 10.30-11.30 leikkii Mötkis vielä lattialla ja vaihdetaan vaippaa ja touhutaan lähtövalmisteluja. Pyrin siihen, ettei päikkärit alkaisi hyvin paljon ennen tuota puolta yhtätoista, mutta joinakin päivinä Mötkis on jo todella väsynyt ennen sitä. Hänen rytmiään kunnioittaen siis mennään.

Samalla kun Mötkis nukkuu päiväuniaan käyn minä lenkillä joko yksin tai jonkun äitikaverin kanssa. Päiväunien kesto vaihtelee 1½ tunnista kolmeen tuntiin. Toki koko tuota aikaa en kävele ympäriinsä, vaan käydään suunnilleen tunnin käpöttelyllä, jonka jälkeen Mötkis jatkaa uniaan pihalla. Jos hän herää jo kovinkin aikaisin, yritän nukuttaa hänet uudestaan. Selkeästi Mötkis on paremman tuulinen loppupäivän, jos hän nukkuu vähintään 2 tuntia.

Päiväunilta heräillään siis klo 13-14. Heräämisen jälkeen Mötkis saa tissiä. Vähän ajan päästä Mötkis syö välipalaa. Yleensä tuolloin tarjolla on hedelmäsosetta ja mahdollisesti jotain sormiruokailtavaa hedelmää tai kasvista. Ruokailun jälkeen leikitään ja touhutaan lattialla tai sitterissä. Mötkiksen vireystilasta riippuen seuraavaksi hän joko syö päivällisen tai ottaa pienet iltaunet. Päivällinen on pyritty syömään noin klo 16-17 ja iltaunien ei ole annettu kestää paljon klo 18 myöhempään.

Tässä vaiheessa iskä on monesti tullut kotiin ja touhuillaan yhdessä. Käydään mahdollisesti kaupoilla jos on tarve tai kyläillään sukulaisten tai kavereiden luona. Kuitenkin yleensä arki-illat on rauhoitettu hyvin pitkälti vain kotona olemiselle ja yhteiselle ajalle.

Klo 19 viimeistään aloitetaan iltapala. Iltapalana Mötkis syö tällä hetkellä riisipuuroa sitterissä. Yleensä illalla Mötkis on jo niin väsy, ettei jaksa syöttötuolissa istua, joten tuo sitteriin syöttäminen on koettu hyväksi vaihtoehdoksi. Iltapalan jälkeen Mötkis touhuaa vielä vähän aikaa sitterissä kun annetaan iltapalan laskeutua. Tuon jälkeen tehdään iltapesut ja vaihdetaan yökkäri. Pesujen jälkeen tarjoan Mötkikselle vielä rintaa, mutta harvoin hän sitä enää jaksaa syödä puuron päälle. Vaille kahdeksan viemme Mötkiksen omaan sänkyynsä etsiskelemään unta ja yleensä klo 20 mennessä hän on nukahtanut.


Myös Mötkiksen mielestä tämä nykyinen rytmi tuntuu olevan aikas jees. Tähän on aikalailla luontaisesti päästy. Toki pitkät päikkärit jouduttiin ns. rakentamaan vaunulenkkien avulla ja siihen olen erittäin tyytyväinen.

Ainoat tavallaan reunaehdot, mistä pyritään päivisin pitämään kiinni unien rytmityksen suhteen ovat seuraavat

  • aamulla ei aleta seurustella hyvin paljon ennen klo 6, siihen asti on yö
  • aamu-unille ei ruveta ennen klo 8 (tottakai on poikkeuksia, mutta tähän pyritään)
  • pitkät päikkärit otetaan vaunuissa
  • iltapäikkärit ei kestä yli klo 18 (ei ole minuutilleen, mutta sanotaan, että klo 17.30 jälkeen ei enää iltapäikkäreille ruveta, vaan kituutellaan yöunille saakka)
  • omaan sänkyyn mennään rauhoittumaan viimeistään klo 20.30
  • ensimmäisen kerran tissiä saa vasta puolen yön jälkeen

Tällä hetkellä Mötkiksen kanssa mennään melko vakiintuneella rytmillä. Tottakai aina välillä on päiviä, kun ihan tällainen rytmi ei pädekään ja esimerkiksi päivinä, jolloin meillä on jotain aikataulutettua menoa, voi rytmi olla hieman erilainen. Kuitenkin pyrin esimerkiksi neuvola-ajat ja muut vastaavat varaamaan sellaisiin aikoihin, että ne tukevat rytmin säilymistä. Varmaan heti, kun saan tämän postauksen ulos, Mötkis kääntää rytminsä aivan päälaelleen, tai kahdottaa koko rytmin, mutta tällainen rytmi hänellä oli puolivuotiaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti