keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Kiinteiden aloitus: soseet

Viime postauksessa, jossa jäin pohtimaan kiinteiden aloitusta pähkäilin soseiden ja sormiruokailun välillä. Pohdinnassa oli myös teenkö soseet itse vai ostanko kaupan. Noh, viime viikon loppuna viimein tartuin härkää sarvista ja kohtasin soseiden maailman kasvokkain. Nimittäin Prisman lastenruokahyllyllä. Ai herran jestas mikä paikka tuo lastenruokahylly on. Purkkia purkin perään, on porkkanaa, bataattia, bataatti-porkkanaa, bataatti-porkkana-jauhelihaa ja sama jatkuu marjojen ja hedelmien kanssa. Huh. Siinä sitten Mötkiksen kummin kanssa puhelimessa puhuen pyörittelin eri purkkeja käsissä ja yritin löytää ne parhaat.

Kasvissoseet jätin hyllyyn ihan suoraan, ne halusin tehdä itse. Kasvissoseiden osalta katselin lähinnä mallia siitä, mitä kaikkea voisi laittaa sekaisin. Marja- ja hedelmäsoseet ajattelin ostaa valmiina, joten niiden kimppuun kävin sitten tosissani. Ja voin sanoa, että se vertailu tuotti tuskaa. Vuodatin lähestulkoon verta, hikeä ja kyyneleitä sadatellessani purkkien määrää Mötkiksen kummille.

Merkkejä on monia erilaisia, on Bonaa, Pilttiä, Muksua ja Semperiä, ainakin. Jokaisen purkin ravintosisältö on erilainen, jännittävää. Etsin käsiini luumusosepurkkeja eri merkeiltä ja vertailen ravintosisältöjä. Yllätyksekseni osassa luumua on 100% kun taas osassa jäädään alle 50%. Hämmennyn ja jatkan tämän havainnon tehtyäni myös muiden marja- ja hedelmäsosepurkkien vertailua. Jokaisesta mausta pyrin löytämään ne, missä kyseisen hedelmän tai marjan prosentuaalinen osuus on korkein.


Lastenruokahyllyltä mukaan tarttuikin Muksun päärynä-, mustikka- ja luumuherkku sekä Piltti Ensimaut mango ja omena sekä omenainen kuningatar. Nuo osoittautuivat vertailussa parhaiksi, ainakin sen hetkisen väsymyksen aivotuksien myötä. Noilla kuudella eri maulla päästään varmasti hedelmien ja marjojen osalta jo hyvään alkuun.

Seuraava tehtävä olikin hieman helpompi. Lähdin hevi-osastolle metsästämään ainekset kasvissoseisiin. Sieltä mukaani poimin bataatin, porkkanan, kukkakaalin sekä kesäkurpitsan. Perunaa en ottanut vielä tässä vaiheessa, koska soseet on tarkoitus tehdä pakkaseen valmiiksi ja perunan rakenne kuulemma kärsii pakastaessa.


Kaupasta kotiin hengissä selvittyä aloin vielä tutkailla hedelmä- ja marjasosepurkkeja ja mietin, mikä olisi sopiva järjestys niiden aloittamiseen. Tultiin yhdessä Paavon kanssa siihen tulokseen, että aloitamme luumusta ja seuraavina makuina ovat mango, päärynä, omena, mustikka ja viimeisenä omenainen kuningatar.

Kun maut oli saatu järjestykseen alkoi sosetehtaan pystytys. Keiteltiin bataatit, porkkanat ja kukkakaali, kesäkurpitsan saa soseutettua ihan sellaisenaan. Yksittäisten makujen lisäksi bataatista, porkkanasta ja kukkakaalista tehtiin sekoitus ja soseet pakastettiin jääpalamuotteihin, josta ne jäätymisen jälkeen siirretään minigrip-pusseihin.

Nyt kun soseet on valmiina, on vielä pähkäilyn aiheena aloituksen ajankohta. Todennäköisesti kunhan 5 kuukautisneuvola on takana, aloitamme soseet ja sormiruokailun limittäin. Täytyy kyllä todeta, että tähän asti pelkällä tissillä eläminen on ollut todella helppoa. Nyt täytyy alkaa oikeasti miettiä, että mitä syödään ja mihin aikaan ja rakentaa päivärytmiä ruokarytmin ympärille. Onneksi 5kk neuvolaan on vielä aikaa, joten saadaan vielä rauhassa sulatella ajatusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti