lauantai 17. maaliskuuta 2018

Mötkis 5kk

Äitiysloma on jo yli puolessa välissä, mutta onneksi mitään kiirettä työelämään palaamisen suhteen ei ole, joten siltä osin puolivälin ylittyminen ei kolahtanut kovin kovaa. Kuitenkin meidän pieni, avuton vastasyntynyt on viiden kuukauden aikana kasvanut jo aivan älyttömästi ja opimme häntä joka päivä paremmin tuntemaan. Nykyään meillä asustaakin velmu pikkumies, joka nauraa rätkättää kutituksista ja osaa vaatia katsekontaktin tekoitkulla.

Kuluneeseen kuukauteen on sisältänyt kaksi erityisen merkittävää virstapylvästä: Mötkis oppi kääntymään selältä mahalleen sekä hän aloitti kiinteisiin ruokiin tutustumisen. Selältä mahalleen Mötkis kääntyi ollessaan 4 kuukautta ja 4 päivää vanha ja kiinteitä ruokia hän sai ensimmäisen kerran ollessaan kahta päivää vaille 5 kuukautta vanha.

Uuden taidon oppimisen myötä Mötkis haluaisikin kääntyillä kaiken aikaa. Aina kun vain tilaisuus tarjoutuu, hän kääntyy mahalleen katselemaan maailman menoa. Nykyään hän onneksi viihtyy pidempiä aikoja kerrallaan mahallaan, mutta etenkin väsyneenä mahalla ollessa kiukku iskee melko nopeastikin, mutta kuitenkin heti selälleen kääntämisen jälkeen on käännyttävä mahalleen takaisin raivoamaan. Pienen vauvan murheet.


Tällä hetkellä yhdeksi Mötkiksen lempipuuhaksi voisikin varmasti nimetä syömisen. Hän on aina aivan innoissaan kun hänen kanssa asettaudutaan syömään ja yleensä ruoka loppuu Mötkiksen mielestä kesken. Hirveitä määriä kiinteää ruokaa ei vielä uskalleta Mötkikselle antaa, ettei tule mahanpuruja tai kiinteät syrjäytä liikaa tilaa maidolta, mutta kuitenkin ihan useampia teelusikallisia hän jo syö kerralla. Mötkis maiskuttaa innoissaan uutta lusikallista odottaessaan, joten ilmeisen innokas hän on ruokiin tutustumaan.

Pukeminen on edelleen Mötkiksen mielestä aivan saatanallista puuhaa. Varsinkin jos se toteutetaan väsyneenä. Raivo on valtava ja nykyään kun käsissä ja jaloissa alkaa olla voimaa niin ne todellakin viuhuvat vauhilla ohi villasukista ja lapasista. Onneksi kuitenkin pikkuhiljaa Mötkistä voi alkaa pukea sylissä. Uskon istuma-asennossa pukemisen helpottavan osaltaan tuohon raivoamiseen.

Pikkuhiljaa Mötkis on alkanut tosiaan kiinnittää paljon enemmän kiinnostustaan ympäröivään maailmaan ja esimerkiksi koirat ovat alkaneet kiinnostaa paljon enemmän, kuin ennen. Ympäristöön tutustutaan maistelemalla ja kaikki mahollinen päätyykin suuhun tällä hetkellä. Lempparilelu on luonnonkuminen Sophie the Giraffe, jonka esiinottaminen saa Mötkiksen innostumaan.

Koska Mötkis on ajoittain herännyt kesken vaunulenkkien ja nykyään tosiaan tuo ympäristö kiinnostaa enemmän ja enemmän, ollaan siirrytty limittäin käyttämään ratasosaa yhdessä vaunukopan kanssa. Valitaan jompi kumpi käyttöön aina vähän saan mukaan, että onko ratasosa keliin nähden riittävän suojaava vai ei. Ratasosan ollessa käytössä on se makaavimmassa asennossa, joka vastaa aikalailla kaukalon ja Baby Björnin sitterin välimaastoa. Ratasosasta Mötkis kuitenkin kesken lenkin herätessään näkee ulos eikä kiukku iske ehkä ihan niin suureksi, kuin vaunukopassa. Tätä ei olla vielä todellisuudessa testattu, koska Mötkis ei ole herännyt kertaakaan kesken lenkin ratasosassa (koputtaa puuta [päätä]).

Ympäristöönsä Mötkis tutustuu myös entistä aktiivisemmin ääntään käyttäen. Hän harjoittelee erilaisia äänteitä ja varsinkin kiljuminen on tällä hetkellä kovassa huudossa. Aamuisin sängyssä ei makoilla enää hiljaa kattoon tuijotellen, vaan heti kun Mötkis herää ja virkoaa, alkaa melkoinen kälkätys eikä kenellekään jää epäselväksi, onko jo aamu. Mötkis seurustelee erittäin mielellään toisten vauvojen ja aikuisten kanssa seuraten minkälaisia reaktioita erilaisilla äänillä saa aikaiseksi.

Oon jo nääääin iso <3
Edellisessä neuvolassahan pituutta oli tullut hieman vähänlaisesti, joten ehkä suunnilleen 4½ kuukauden iässä punnitsin Mötkiksen ja mittasin hänet raksamitalla. Halusin vähän seurata, että missä mennään. Vähän jotain ennakkoajatusta mitoista oli siis neuvolakäynnille mennessä. Neuvolassa kuitenkin saatiin tarkat mitat, jotka olivat painoa 8020g ja pituutta 67,8cm. Päänympärys oli 45,2cm. Painoa oli siis kasaan haalittu 485g, pituutta kerrytetty 2,8cm ja päänympärys kasvanu 1,1cm. Terkkari kirjasi Mötkiksestä seuraavasti: "Unilta herännyt poika. Jutustelee, ääntään kokeilee. Nauraa. Leluun tarttuu, seuraa. Varaa jaloilla alustaan. Kääntyy selältä vatsalle. Kasvu kaunista. Makuannoksia maistaa. Seuraavana vuorossa viljat."

Takaisin 0-käyrän tuntumaan siis palattiin ja kun omia käyriäni katsoo, niin minä olen kasvanut 1½-vuoden ikään saakka 0 ja -1 käyrän välillä. Eli nyt kun vilkaisin nuo omat käyrät, en kyllä olisi lainkaan huolissaan siitä, että Mötkis tipahti käyriltä hetkellisesti. Kuitenkin näin pieni vauva vielä hakee omaa käyräänsä ja notkahdukset ja piikit kasvussa ovat molemmat ihan yhtä normaaleja. Neuvolakäynnillä saatiin myös rokotteet, joten yötä vasten annoin Mötkikselle Panadolia ihan varmuuden vuoksi. Kuitenkaan ainakaan vielä ensimmäinen yö rokotusten jälkeen ei ollut mitenkään normaalista levottomuudesta poikkeava. Jään  kauhulla odottamaan, onko seuraavina öinä tiedossa jotain infernaalista.

Vaatteissa meillä on käytössä edelleen 68, mutta siirtymää ollaan tekemässä 74. Vielä esimerkiksi Popin 62 softshellhaalari mahtuu päälle, kun hihat ja lahkeet jättää avonaisiksi, mutta kauaa se ei enää mahdu. Onneksi välikautta ajatellen kaapista löytyy jo 74 Reiman välikausihaalari, joka otetaan käyttöön kunhan tuo Popin haalari jää pieneksi. Vaipoissa käytössä edelleen Libero Comfort 4.

Seuraavan kuukausikatsauksen rustauksen aikaanhan Mötkis on jo puoli vuotias. Vauvavuosi on silloin jo puolessa välissä. Aivan uskomaton ajatus. Aika menee ihan liian nopeasti ja nyt olen todella alkanut ymmärtää sen, että kuitenkin aina, on elämä laina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti