maanantai 19. kesäkuuta 2017

Neuvolalääkäri 22+5

Fiilistelyä rantapallon kanssa <3
Tänään kävin neuvolalääkärin vastaanotolla tarkastuttamassa kohdunsuun tilanteen edellisen viikon harkkasupistusten takia. Lääkäri kyseli alkuun tämän hetkisen voinnin, johon pystyin onnekseni vastaamaan, että hyvä supistusten jäätyä pois nyt levossa. Aamulla minulla oli ollut hutera ja uivelo olo, mutta todennäköisesti vain verenpaineet olivat niin alhaalla, että teettivät heikkoa oloa. Täytyykin käydä hakemassa porukoilta mittari lainaan, niin saa seurata paineita kotioloissa. Kerroin lääkärille aikaisemmista alkuraskauden keskenmenoista ja hän ymmärsi huoleni samantien. Lisäksi mainitsin myös eilen illalla mötkiksen liikkeiden yhteydessä tulleista vihlaisuista keskellä alamahalla. Lääkäri sanoi, että voisimme tarkastaa ultralla vauvan tämän hetkisen tarjonnan, jos siitä löytyisi selitystä vihlaisuille.

Ennen tutkimuspöydälle siirtymistä lääkäri kertoi haluavansa sulkea pois erilaiset infektiot ja sukupuolitaudit pois supistuksia aiheuttamasta ja hän kirjasi lähetteen pissatesteihin. Lisäksi hän tarkasti verensokereiden omaseurannan todeten sen olevan täysin kunnossa sekä edelliset kirjaukset kohdunsuun tilanteesta. 14+5 neuvolalääkärin sisätutkimuksessa kohdunsuu oli ollut kiinteä ja kiinni, kohdunkaulaa 3 cm. Rakenneultrassa 20+2 kohdunsuun tilanteesta oli kirjattu vain sen olevan kunnossa, ei mittoja.

Tutkimuspöydälle asetuttuani lääkäri kuunteli ensin sykkeet dopplerilla. Sykkeet löytyivät heti ja lääkäri kertoi niiden olevan hyvät ja sykyvaihtelun kunnossa. Seuraavana hän mittasi minulta ensimmäisen kerran sf-mitan eli kohdunpohjan korkeuden saaden tulokseksi 22.3 cm. Sf-mitta oli hieman yläkäyrillä, joten lääkäri halusi, että minulle varataan kontrolliaika kahden viikon päähän mitan tarkistamiseksi. Hänen mukaansa näillä viikoilla mitta voi olla vielä epätarkka ja vaihdella mittaajasta riippuen jopa sentin, joten kontrolli olisi hyvä ottaa parin viikon kuluttua. Jotta sf-mitat olisivat keskenään vertailukelpoisia mittaustapojen vaihdellen niin paljon mittaajasta riippuen olisikin hyvä, jos mitat ottaisi aina sama henkilö.

Seuraavana lääkäri otti emättimestä bakteeriviljely näytteen, jonka tuloksia voisin soitella muutaman päivän kuluttua. Myös jonkun pikatestin hän teki, todeten sen olevan negatiivinen. Näytteidenoton jälkeen lääkäri tutki kohdunsuun ja -kaulan tilanteen. Tilanne oli sama kuin 8 viikkoa sitten neuvolalääkärin vastaanotolla, sormin tunnusteltuna 3 cm kiinteä, kiinni olevaa kanavaa. Lääkäri tarkasti kohdunkaulan tilanteen vielä alakautta ultraten, saaden tulokseksi 4.5 cm kiinni olevaa kanavaa, joka ei aiuennut myöskään yskiessä.

Seuraavaksi ultrattiin vatsanpeitteiden päältä ja tarkastettiin mötkiksen tämän hetkinen tarjonta. Hän oli pää alaspäin, joten jos perjantain neuvolassa hän oli ollut pää ylöspäin niin oli hän kääntynyt toisin päin. Tuo käännös saattaisi selittää vihlaisut alamahalla. Mielenkiinnolla jään odottamaan minkälainen myllertävä mötkiksestä tuleekaan.

Lääkärin vastaanotolla oli siis kaikki täysin kunnossa, harkkasupistukset eivät olleet saaneet mitään aikaiseksi, mutta koska ne olivat loppuneet levossa suositteli lääkäri pysymään poissa töistä sairasloman loppuun saakka. Näin saataisiin tilanne tasoittumaan. Lisäksi hän ohjeisti välttämään kovaa fyysistä rasitusta ja kuuntelemaan omaa vointia sekä lepäämään tarpeen mukaan riittävästi. Jos harkkasupistuksia tai muuta mieltä askarruttavaa tulisi, hän ohjeisti olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä terkkariin tai päivystysaikana KYS:n naisten akuuttikeskukseen.

Vastaanoton jälkeen kävin lääkärin työparin luona varaamassa kontrolliajan sf-mittaa varten. Lääkärin pakeilla olon aikana nykyinen terkkarini olikin laittanut viestillä uuden terkkarini nimen ja yhteystiedot, joten kontrolli varattiin suoraan hänelle. Lääkärin työpari kertoi kyseisen terkkarin olevan todella mukava ja rauhallinen, joten tyytyväisin mielin siirryn hänen seurantaansa.

Kaikenkaikkiaan olo käynnin jälkeen on hyvä ja lääkärin perusteellisuus asiaani ottautumisessa toi paljon mielenrauhaa. Tuntuu rauhoittavalta, että asiaani suhtauduttiin vakavasti kuitenkaan paniikkia lietsomatta. Nyt siis hyvillä mielin kasvattelemaan masua ja odottamaan seuraavaa käyntiä uuden terkkarin luona.

Pari tuntia lääkärikäynnin jälkeen nykyinen terkkarini soitti ja kyseli voinnin ja minkälainen fiilis oli jäänyt käynnistä. Vastailin hänelle ja hän kertoikin halunneensa soittaa minulle tuon sf-mitan yläkäyrällä olemisen takia. Hän halusi varmistaa, etten hermostu siitä, vaan muistutteli, että yleensä sf-mittaa aletaan ottaa vasta raskausviikolta 28 eteenpäin. Oli jälleen kerran ihana huomata, miten hyvin terkkarini on asioihini ottautunut. Harmittaa vain, että hoitosuhteemme katkeaa pian, mutta toisaalta on ihana tietää hänen jatkavan vastaavissa työtehtävissä toisella paikkakunnalla. 

Tämän aamun masukuva


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti