keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

(S)karpimpi ruokavalio

Ennen positiivisen raskaustestin tekemistä meillä karpattiin.  Karppaamiseen kuuluva väsymys talttui nopeasti ja kiloja tippui roimasti. Emme kerenneet muistaakseni paria kuukautta enempää karpata, ennen kuin plussasin, joten pitkää kokemusta kyseisestä ruokavaliosta meillä ei ole. Nyt kuitenkin kummallakin alkaa olemaan mitta täynnä jatkuvaa leivän ja karkin puputusta ja päätettiin aloittaa uudelleen karppaamaan.

Ensimmäisen kerran karpatessa mentiin todella tiukalla linjalla. Hiilarit olivat aivan minimissä. Tällä kertaa mennään hieman erilaisella perusrungolla. Viikot mennäänkin 5+2 ajattelulla. Arkisin siis syödään karpisti ja viikonloppuisin päivällisellä saa olla hiilaria reilummin. Sortumisten välttämiseksi laadittiin kolmen viikon kiertävä ruokalista. Päivisin syödään 4-5 ateriaa, joten nälkää ei pitäisi joutua näkemään ja ihan hyvää ruokaa tulee olemaan tarjolla.

Aamu- ja iltapalan virkaa toimittavat vaihtelevat smoothiet tai munakkaat. Viikonloppuisin aamiaisella saa syödä myös leipää tai puuroa. Lounaina on erilaisia salaatteja lisukkeineen. Lisukkeina on vaihtelevasti keitettyjä munia, leipäjuustoa, raejuustoa tai tonnikalaa. Välipalana syödään joko rahkaa tai sokeroimatonta jugurttia. Ruokalista rakennettiin siten, että päivällisellä tarjottavan proteiinin lähde vaihtelee kanan, possun, kalan ja naudan välillä. Lisäksi kerran viikossa on kasvisruokaa.

Kanan lisukkeiksi suunniteltiin vuohenjuustoa tai avokado-kesäkurpitsapastaa, johon ei siis pastaa tule, vaan pasta on kesäkurpitsasuikaletta. Kanasta tehtäväksi suunniteltiin myös keitto ilman perunaa. Possun lisukkeeksi valikoituivat keitetyt kukka- ja parsakaali sekä porkkana, pavut ja wokkivihannekset. Kalan kanssa tarjolla tulee olemaan kreikkalaista salaattia tai avokado-kesäkurpitsapastaa tai äyriäisvaihtoehtona kreolikatkarapuja. Naudasta valmistettavaksi suunniteltiin moussaka, täytetyt paprikat sekä tortillat kiinankaalikupissa. Kasvisruokiin valikoituivat tomaattikeitto lämpimällä fetasalaatilla, kasvissosekeitto sekä pinaattikeitto keitetyllä munalla.

Viikonloppuna tehdään sitten sellaisia ruokia, mikä kaipaa ajalta ennen karppausta. Alustavasti sinne valikoitui makkarapasta, käärmepata eli spagetti ja tomaattinen jauhelihakastike, karjalanpaisti porkkana-perunamuusilla sekä kotitekoinen pitsa. Pitsallehan on myös olemassa karpimpi pitsapohja vaihtoehto ja siihen ehkä täytyy nyt tutustua myös.

Noiden kolmen viikon ruokien lisäksi mietittiin myös valmiiksi herkut, joita saa syödä jos [ja kun] alkaa herkututtaa. Noihin herkkuihin valikoituivat pähkinät, kasvisdippi, tummasuklaa ja hedelmäsalaatti. Kun sallitut herkutkin on valmiiksi mietittynä, on helpompi kävellä karkkihyllyn ohi eikä sorru niin helposti ostamaan karkkia.


Kuten suunnitelluista ruuista näkyy, ei siis millekkään nollatoleranssilinjalle lähdetä hiilareiden suhteen. Lähinnä siis karsitaan valkoiset viljat ja sokeri ruokavaliosta. Myös viilaamisen varaa on ja ruokavalioa tullaan muokkaamaan sen mukaan, miltä tuntuu. Kuitenkin tavoitteena on myös jaksaa liikkua, eikä vain möhöttää karppikoomassa. Paavo käyttää työmatkat hyötyliikuntaan pyöräillen ne ja minä pyrin käymään Fressillä pari, kolme kertaa viikossa C25K:n ohella.

Jotta alun väsymys ei vie pohjaa koko karppaukselta, sovittiin eilen illalla, että tätä jatketaan ainakin 90 päivää. Millään parin viikon kokeilulla ei saa tuloksia aikaiseksi, eikä myöskään keho kerkeä välttämättä vielä tottua hiilareiden vähyyteen. Tuo vajaa kolme kuukautta onkin jo sellainen aika, että siinä ajassa kerkeää näkyä, sopiiko tämä ruokavalio edelleen meille molemmille painonpudotukseen.

Sunnuntai-iltana otettiin mitat molemmista ja maanantai aamuna kävimme vaa'alla. Täytyy sanoa, että yllätyksenä omat lukemat eivät tulleet, mutta eihän se hyvältä tuntunut. Mitat otetaan seuraavan kerran kuukauden päästä. Vaa'alla saa käydä vaikka joka viikko, mutta mittoja ei ole järkevää viikoittain ottaa. Kuukaudessa tuloksia alkaa näkyä, jos niitä on tullakseen.

Ainakaan tässä vaiheessa en aio blogin puolelle lähtöpainoa tai -mittoja kertoa. Katsotaan päivittelenkö muutosta tänne, jos sitä tulee. Paino on itselleni niin henkilökohtainen asia, etten sitä mielelläni muille kerro. Tiedän sitä olevan liikaa ja sen näkyvän, enkä mielelläni sitä lukemaa huutele. Kuitenkin kuten aikaisemmin kirjoittelin, ainakin 10 kiloa on tavoitteena pudottaa.

Tälläisellä suunnitelmalla lähdetään siis ruokavalioremppaa ja jonkunlaista elämäntapamuutosta tekemään. Minä olen ihminen, joka aloittaa uuden elämän maanantaina ja keskiviikkoon, viimeistään torstaihin mennessä palaa entiseen. Nyt on kuitenkin tarkoitus ottaa itseä niskasta kiinni ja toimia pitkäjänteisemmin. 7.10.2018 tulee täyteen tuo 90 päivää ja sinne asti ainakin mennään. Sitten katsotaan uudestaan, että mitä tehdään.

13.10.2018 Mötkis viettää 1-vuotis syntymäpäiväänsä ja sinällään olisi mukavaa, jos siihen mennessä saisin painoa pois. Kuitenkaan mitään paineita en aio ottaa, vaan etenen päivä kerrallaan pitäen mielessä tulevaisuudessa siintävän kevyemmän olon ja positiivisemman suhtautumisen omaan kehoon. Sehän tässä on, että aina pystyy olemaan tiukalla ruokavaliolla jonkun aikaa. Eri asia on kuitenkin päästä painonhallintaan ja löytää sitä tukeva ruokavalio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti