perjantai 13. heinäkuuta 2018

Mötkis 9kk

Uskomatonta, että meidän pieni vauva täyttää jo kolmen kuukauden päästä vuoden.
Vanhempainvapaa lähestyy loppuaan ja Mötkis on jo niin iso,
että hänet voisi laittaa päivähoitoon.
Tuntuu hurjalta ajatella, että Mötkis on nyt viettänyt masun ulkopuolella
aikaa yhtä paljon kuin masussa.
Kuinka paljon nopeammin nämä yhdeksän kuukautta ovat menneetkään,
kuin raskausaika.

Kuukausi sitten Mötkis oli juuri lähtenyt ryömimään ja muutamia yksittäisiä haparoivia konttausaskeleita oli otettu. Nyt kuitenkin Mötkis liikkuu vauhdilla ryömien haluamaansa paikkaan ja muutaman askeleen konttauksiakin tulee aina päivittäin. Kuitenkaan vielä hän ei varsinaisesti liiku konttaamalla, mutta harjoittelee sitä edelleen kovasti.

Liikkumisessa ja fyysisessä kehityksessä on muutenkin otettu huimia askeleita eteenpäin. Mötkis on oppinut kiipeämään asuntomme neljä porrasta ylös, nousemaan seisomaan tukea vasten sekä kävelemään tukea vasten. Uskomatonta, minkä harppauksen hän näissä taidoissa otti eteenpäin vaikkei vielä konttaa. En osannut yhtään odottaa, että hän alkaisi tuolla tavoin portaissa kiipeilemään, ennen kuin oppii konttaamaan.

Myös puheenkehityksessä on tapahtunut selvää muutosta. Aikaisemmin Mötkis lähinnä ölisi ja mölisi, mutta nyt tulee selvästi tavuja ja hän yrittää toistaa perästä sanoja. Välillä kuulostaa ihan kun hän sanoisi vauva ja tissi, mutta nämä ovat vielä lähinnä kuulijan korvassa. Kuitenkin hauska, että tällä osa-alueella otettiin yhtäkkiä hirmuinen harppaus eteenpäin.


Kuluneen kuukauden aikana myös sormiruokailu on alkanut olla enemmän Mötkikselle mieleen. Kuukausi sitten esimerkiksi bataatti ja porkkana aiheuttivat puistatusta sormiruokana tarjoiltaessa, mutta nykyään Mötkis popsii niitä hyvillä mielin. Myös esimerkiksi äidin tekemät porkkana-jauhelihapullat maistuvat hyvin ja pakkasen uumeniin pari kuukautta sitten tehdyt puurorieskat ja banaanimustikkamuffinit ovat alkaneet maistua. Edelleen Mötkis kuitenkin sekasyö. Hänelle syötetään osa ruuasta soseesa ja osan hän saa itse syödä käsin. Esimerkiksi puuro kuuluu myös niihin ruokiin, jotka meillä syötetään.

Neuvolaahan tässä yhdeksän kuukauden iässä ei ole, mutta halusin kuitenkin käydä avovastaanotolla mitat tsekkaamassa. Meidän oma neuvola ei ollut tähän aikaan kesästä auki, joten käytiin Pyörön neuvolalla. Vähän olenkin neuvolan vaihtoa hetkittäin miettinyt, mutta se on sivuseikka tässä kohtaa. Otettiin siis pituus ja paino sekä käytiin pikaisesti kuulumiset läpi. Tuoreet mitat ovatkin 9045g ja 73,5cm. Kuukauden takaiseen painoa on tullut siis 165g ja pituutta 1,3cm.

Käynnistä terkkari kirjasi seuraavasti: "Avovastaanotolla mitoilla. Pituuskasvu tasaista, painoa aavistuksen rauhallisemmin tullut. Normaalipituinen ja -painoinen poika." Käytiin läpi nesteytystä näin helteillä ja saatiin ohjeeksi ottaa öljylisä käyttöön. Reilun seitsemän kuukauden iässähän öljylisästä oli jo puhetta Mötkiksen ruokahalun ollessa hukassa, muttei sitä kuitenkaan silloin vielä käyttöön otettu, sillä ruokahalu palasi entiselleen. Tällä hetkellä Mötkis kuitenkin syö kohtuullisesti ja useimpina päivinä hän syö viisi ateriaa, joten nyt varmaan täytyy tosiaan ottaa se öljylisä käyttöön.

Kuitenkaan terkkari ei ollut mitenkään erityisen huolissaan, totesi lähinnä liikkumiseen kuluvan tällä hetkellä niin paljon energiaa, ettei ihmekään että paino himpun laahaa. Miinuskäyrillä siis mennään painon osalta, muttei esimerkiksi kasvukontrolleja aloiteta. Koitetaan saada ruoka maistumaan taas hieman paremmin ja öljylisän avulla paino hieman noususuhdanteisemmaksi. Pituus kasvaa aavistuksen keskikäyrän alapuolella, mutta kuitenkin tasaisesti.


Vaatteista Mötkiksellä on pääosin käytössä koko 80. Joitakin 74 koon vaatteita vielä käytetään, mutta suurimmalta osin on siirrytty kokoon 80. Myös koon 86 hankkiminen on aloitettu ja nyt alan viimein ehkä tosiaan ymmärtää, ettei bodeja tarvitse olla kymmentä kappaletta. 4-6 kappaletta per vaate riittää hyvin ja lisää voi hankkia sitten, jos näyttää ettei riitäkään. Vaippojen osalta tilanne on sama, kuin kuukausi sitten. Päivisin käytössä on Liberon UP&GO housuvaipat koossa 5 ja öisin ja Mötkiksen salliessa käytetään teippivaippoina Liberon Comforteja koossa 4. Paketti kokoa 5 on ostettuna, mutta sitä ei ole edes uskallettu korkata. Noissa nelosissakin kun saa lähes tulkoon päällekkäin teipit vetää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti