sunnuntai 13. toukokuuta 2018

Mötkis 7kk

Kuluneen kuukauden aikana uusia taitoja on jälleen karttunut lisää. Edellistä kuukausikatsasusta kirjoittaessani Mötkis kääntyi vain satunnaisesti mahalta selälleen, mutta nykyään hän osaa liikkua kyseistä taitoa hyväksikäyttäen. Hän siis pyörii viisarina napansa ympäri ja kierii haluamaansa suuntaan. Sinällään näppärää, että hän pääsee nykyään tavoittelemaan näin lelujaan helpommin itse. Toki nyt on tullut tarpeelliseksi valvoa hänen touhujaan lattialla enemmän. Onneksi kuitenkaan vielä mitään ehdottomia vaaranpaikkoja ei ole keksitty, vaan Mötkis touhuaa lähinnä matolla käyden satunnaisesti hieman pidemmillä tutkimusmatkoilla.

Nykyään Mötkis vaihtelee näppärästi tavaroita kädestä toiseen ja kääntelee lelujaan ihmetellen niitä jokaisesti suunnasta. Myös istuminen on harjaantunut mukavasti, eikä enää syöttötuolissa tarvitse käyttää pyyhettä tukena. Meillä on kotona käytössä Stokken Tripp Trapp, johon siis tukea ei tarvitse, mutta joissakin muissa syöttötuolimalleissa tuki on vielä tarpeen. Istumista Mötkis myös harjoittelee istuen itse lattialla pieniä hetkiä. Kuitenkin hänet täytyy olla valmiina nappaamaan missä vaiheessa tahansa, sillä meno on aikalailla holtitonta ja Mötkis kaatuilee kaikkiin mahollisiin ilmansuuntiin tilaisuuden tullen.


Tällä hetkellä Mötkis syö pääsääntöisesti 5 ateriaa päivässä. Joinakin päivinä, kun ollaan liikenteessä ja rytmit muutenkin hakusessa, saattaa joku ateria jäädä välistä. Kuitenkin vähintään se 4 ateriaa päivittäin syödään. Kiinteiden ruokien lisäksi Mötkis syö tissiä ennen jokaista ateriaa ja öisin vähintään kaksi kertaa. Päivisin imetyskerrat ovat ympäristön kiinnostavuudesta ja nälästä riippuen hyvin vaihtelevia. Joskus harvoin Mötkis vielä asettuu ihan rauhassa syömään rintaa, mutta yleensä rinnalla härvätään kaikkea mahdollista ja kaikki ympärillä tapahtuva kiinnostaa enemmän.

Öisiä imetyskertoja kertyy aamuyöstä helposti lisää Mötkiksen jatkaessa uniaan vielä meidän välissä. Siinä hän herkästikin havahtuu hamustelemaan rintaa tunnin välein. Tämän takia ollaan pidetty rajana, etten ottaisi Mötkistä viereen mielellään hyvin paljon ennen klo 5. Kuitenkin joinakin aamuöinä aivot ei toimi lainkaan ja haen Mötkiksen meidän väliin jo kolmen aikaan.

Kuluneen kuukauden aikana makumaailma on laajentunut jälleen mukavasti ja nyt maisteltuja ruoka-aineita on yli 30. Sinällään hauska havainto näistä maistelluista ruuista on se, ettei tämän kahden kuukauden kiinteiden syömisen aikana Mötkis ole vieläkään saanut perunaa. Voihan peruna.


Neuvolassa käytiin 9.5.2018. Ajattelin, että kun kerta tuo ylimääräinen neuvola varattiin, niin siellä katottaisiin vähän jotain muutakin kun pelkästään mitat. Nimenomaan aikaa varatessa puhuttiin terkkarin kanssa, että siinä kerkeää puhua vähän tarkemmin kuin pelkällä avovastaanotolla. Sinällään vähän pettymys tuo käynti siis oli. Toki terkkari kyseli perinteiset miten oon jaksanu, mitä taitoja Mötkis on oppinu ja miten arki sujuu. Kuvittelin kuitenkin, että oltaisiin käyty enemmän läpi unikouluun liittyviä asioita, terkkarilla kun kuitenkin oli tiedossa, että meillä on ajatuksena yösyönnit jossain kohtaa lopettaa. Tämän aiheen terkkari kuitenkin sivuutti hyvin nopsasti kysymällä vaan, että oltiinkos me menossa Ensikotiyhdistykselle uniohjaukseen, johon vastasin myöntävästi. That's it. Sen enempää ei aiheesta keskusteltu.

Käynnistä terkkari kirjasikin vain "Mitoilla neuvolassa. Kasvu kaunista. Paino nousee tasaisesti. Kaurasta suolioireita, pienen määrän sietää. Viisi ateriaa päivässä". Painoa on kertynyt hienot 8715g, pituutta 70cm ja päänympärys on 46.4cm. Painoa oli edellisen punnitsen jälkeen kertynyt 330g, pituutta vajaa 1,5cm ja päänympärys kasvanut reilun puoli senttiä. Edelleen käyrillä tarkasteltuna pituus aaltoilee, tällä hetkellä hieman keskikäyrän alapuolella, painon karttuvan tasaisesti keskikäyrällä. Ennen seuraavaa neuvolakäyntiä terkkari ohjeisti laajentamaan ruokavaliota herkästi allergisoivilla ruoka-aineilla, jotta lääkärin kanssa voi keskustella mahdollisista allergia asioista.

Seuraava käynti on 8kk lääkärineuvola, joka kesäaikaan järjestetään Pyörön neuvolassa, eli toisin sanoen ketään tuttua terkkaria tai samaa lääkäriä tuskin kannattaa odottaa. Sinällään vähän sääli, kun nyt useampi neuvola peräkäin tulee olemaan vähän sellainen, voisiko sanoa kaukainen. Ensin oli 6kk ryhmäneuvola, jossa ei ihan niitä henkilökohtaisimpia asioita tullut puhuttua, eikä kenenkään perheen yksilöllistä tilannetta juuri voitu huomioita. Sitten tuo 7kk ylimääräinen neuvola, joka ei juurikaan vastannut odotuksia ja seuraavana vielä lääkärineuvola meille tuntemattoman hoitohenkilökunnan toteuttamana.

Ollaan oltu kyllä sekä äitiysneuvola, että nyt lastenneuvolan osalta siitä onnellisessa asemassa, että meillä ei ole juuri terkkari vaihtunut. Raskauden aikana terkkari vaihtui kerran ja sekin johtui siitä, että muutimme. Nyt koko Mötkiksen lapsuuden meillä on aina ollut sama terkkari, joka ehken osaltaan lisää kynnystä siihen, että seuraavalla kerralla on vastassa täysin tuntemattomat terkkari ja lääkäri. Vaikka meidän nykyinen terkkarikaan ei ehken mikään kruunun kirkkain jalokivi ammatissaan ole, on hänestä kuitenkin muodostunut tuttu ja luottamuksen arvoinen henkilö.

Nää silmät <3
Viime perjantaina käytettiin Mötkis lastenlääkärillä, sillä meitä oli jo pitkään mietityttänyt hänen ihonsa. Vastaanottohuoneeseen päästyämme kerroin lääkärillä mahdollisesta atooppisen ihon epäilystä, hän pyysi meitä riisumaan Mötkiksen ja heti välittömästi Mötkiksen ihon nähtyään lääkäri totesi, että atooppinenhan se on. Saatiin muutamat eri rasvat ja kotihoito-ohjeet. Voisin kuitenkin kirjoitella aiheesta ihan erikseen omana postauksenaan.

Tällä hetkellä Mötkiksellä on käytössä 74 koon vaatteet ja kaikki 68 on viimein laitettu pois käytöstä. Yksi 80 koon jumpsuit on myös otettu käyttöön, mutta sitä pidetään päivävaatteiden päällä ulkona nukkuessa, joten siltä osin ei haittaa, että se on vielä melko reilun kokoinen. Vaipoissa edelleen on käytössä Liberon Comfort 4. Pitäisikin seuraavalta kauppareissulta ostaa housuvaippoja. Mötkis nimittäin kääntyilee mahdottoman paljon vaipanvaihdon aikana, joten housuvaippa olisi helpompi sujauttaa jalkaan.

13.5.2017
© Tuuli Kuosmanen
Ensimmäinen äitienpäiväni sattui samalle päivälle,
kuin Mötkiksen 7 kuukautispäivä.
Vuosi sitten olisin halunnut viettää äitienpäivää,
mutten kuitenkaan lähipiiriltä lupaa saanut.
Tänä vuonna äitienpäivää on vietetty
yhdessä perheen kanssa ulkoillen ja touhuten.
Mikä sen parempaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti