tiistai 15. toukokuuta 2018

Atooppinen iho

Käytettiin Mötkis lastenlääkärillä 11.5.2018. Oltiin jo pitkään pohdittu Paavon kanssa, että onko Mötkiksen ihon kuivuus ihan tavanomaisen rajoissa, vai onko hänelle atooppinen iho. Mötkis oli alkanut raapia erityisesti kaulan ihoa ja tilanne oli mielestämme muutenkin pahentunut viime aikoina perusvoiteilla rasvaamisesta huolimatta. Vastaanottohuoneeseen päästyämme lääkäri kysyi käynnin syytä ja kerrottiin Mötkiksen kaulan ihon olevan melko ärtynyt ja muutenkin iholla olevan läikikästä ihottumaa. Lääkäri pyysi meitä riisumaan Mötkiksen ja heti Mötkiksen ihon nähtyään lääkäri totesi, että atooppinenhan se on. Saatiin nippu reseptejä sekä tietopaketti atooppisesta ihosta ja sen hoidosta.

Atooppisen ihon hoitoon lääkäri kirjoitti reseptit neljään eri voiteeseen. Hydrocortisonia kuureina pahenemisvaiheisiin ja Carbalania, Ceralan Plussaa sekä Apobase Oily Cremea päivittäiseen hoitoon. Lähdettiin nyt ihon ollessa erittäin kuiva liikkeelle tuolla Apobasen rasvaisella ihovoiteella, josta sitten ihon parannuttua siirrytään noihin vähemmän rasvaisiin vaihtoehtoihin. Lääkärin mukaan kokeilemalla selviää, mikä rasva sopii mihinkin vaiheeseen ja tulemme kyllä huomaamaan, mikäli esimerkiksi rasvaamme liian vähän kosteuttavalla rasvalla. Lisäksi käytettäviä rasvoja kannattaa vaihdella, jotta paras mahdollinen tulos saavutetaan.

Yllättävänä kotihoitomenetelmänä esiin nousivat pitkät suihkut tai kylvyt. Me oltiin Mötkiksen kohdalla lähinnä vältelty vettä sillä ajatuksella, että se kuivattaisi ihoa entisestään. Nyt sinällään sattui ihan hyvään kohtaan se, että jatketaan taas vauvauinnin parissa. Lisäksi täytyy tosiaan ottaa kotonakin parina iltana viikossa ihan kunnon pitkän kaavan kylvyt tai suihkut.

Reseptien kera käytiinkin heti apteekissa ja kaikkineen koko reissu oli hoidettu alle tunnissa.
Täytyy olla tyytyväinen siihen, että otettiin Mötkikselle raskausaikana sairaskuluvakuutus. Tämäkin asia saatiin siis hoidettua nopeasti yksityisellä lääkäriasemalla. Lääkärikäynnin kulut korvattiin suoraan paikanpäällä. Ainoastaan rasvoista aiheutuneet kulut täytyy erikseen ilmoittaa vakuutusyhtiöön korvauksien saamiseksi.

Meillä molemmilla Paavon kanssa on perinteinen suomalainen sekaiho: rasvoittuu herkästi, mutta vaatii myös rasvaamista. Siltä osin emme olleet erityisen yllättyneitä siitä, että Mötkiksellä atooppinen iho on. Tottakai mielummin olisi vältytty päivittäiseltä kahteen kertaan rasvaamiselta, mutta tämä on kuitenkin pieni murhe sen rinnalla, että meidän lapsi on kuitenkin muuten perusterve. Toivotaan, ettei ihottuma oireile kovin voimakkaasti lähitulevaisuudessa ja säännöllisillä rasvaamisilla saadaan se pidettyä hyvin kurissa.


Yllä olevassa kuvassa kaulan tilanne näkyy melko hyvin. Kuva on otettu noin viikko ennen lääkärikäyntiä. Alla oleva kuva on otettu alle vuorokausi lääkärikäynnin jälkeen, eli kortisoonivoidetta on keretty laittaa kahdesti ja ero on merkittävä. Erittäin nopeasti siis saatiin jo todella näkyviä tuloksia aikaiseksi. Lisäksi kauttaaltaan Mötkiksen iho tuntuu jo elastisemmalta ja kaikinpuolin paremmalta muutaman päivän rasvaamisen jälkeen.


Atooppiselle iholle on tyypillistä erilaiset vaiheet ja aaltoilevuus. Todennäköisesti seuraava talvi näyttää ihottuman todellisen luonteen ja silloin todella selviää, miten pahasta atopiasta on kyse. Lisäksi täytyy nyt seurailla aiheuttavatko jotkut ruoka-aineet iho-oireiden pahenemista ja miettiä mahdollista allergiatestausta. Kaurahan Mötkikselle ei sovi kuin pieninä määrinä, mutta se on aiheuttanut vain suolisto-oireita. Täytyy kuitenkin seuraavan kerran kauraa antaessa kiinnittää erityisesti huomioita siihen, tapahtuuko iholla jotain muutosta.

Näin äkkiseltään muutaman päivän kokemuksen jälkeen Mötkiksen iho on tosiaan huomattavasti paremmassa kunnossa. Katsotaan, oliko kyse vain sattumasta vai onko Mötkiksen unet myös rauhoittuneet, kun iho ei kutise niin paljon. Ensimmäisenä yönä lääkärikäynnin ja rasvauksien jälkeen Mötkis nimittäin nukkui suunnilleen kahdeksasta vaille neljään ja toisenakin yönä jopa kahteen. Voin vain kuvitella sitä jossittelun määrää, jos tässä todella yöt alkaa parantua. Jos olisi viety Mötkis jo aikaisemmin lääkäriin, olisiko meillä alettu nukkua jo aikaisemmin paremmin. Tämä nyt on ihan turhaa spekulointia, eikä siihen ikinä vastausta tulla saamaan. Pääasia, että nykyään meillä nukutaan ainakin kohtuullisesti joka yö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti