torstai 14. joulukuuta 2017

Mötkis 2 kk

Kuukausi on vilahtanut taas aivan kamalaa vauhtia ja meidän vauva kasvaa ja kehittyy silmissä joka päivä. Käytiin toissa päivänä neuvolassa kuulemassa tuoreet strategiset mitat sekä saamassa rotarokote. Painoa on kertynyt edelleen hyvin, lähes 36g/vrk tahtiin ja tuorein paino olikin jo 5860g. Mötkis on siis kerännyt massaa yli kaks kiloa näiden kahden kuukauden aikana. Senttejä on kasassa 60,8cm, niitäkin syntymän jälkeen tullut jo 10 lisää. Ei siis ihmekkään kun pienimmät 56 vaatteet on saanut laittaa pois ja yökkäreissä siirryttiin 62 jo parisen viikkoa sitten. Päänympäryskin on syntymämitoista kasvanut yli 5cm ollen nyt 41,2cm. Kasvu piirtyy käyrille tasaisena  ja poika kasvaa sopusohtaisesti. Seuraava neuvola onkin sitten jo 3 kuukautisneuvola.

Rotorokotteen sivuvaikutuksena tähän mennessä on ilmennyt yöllistä levottomuutta ja kakka on tiukassa. Mötkis äkkäilee, veuhtoo ja äheltää öisin mahan kipristelyjen takia, joten omat yöunet ovat olleet melko katkonaisia nyt parina yönä. Eiköhän tilanne kuitenkin tasaannu muutaman päivän kuluttua tai sitten tilalle saadaan ne kamalat vatsan kipristelyt, mitä monille on rotasta tullut...


Päivät taittuvat Mötkiksen tahtiin elellen. Aamut alkavat pääsääntösesti klo 7-8.30 välillä riippuen missä vaiheessa aamukakka pojan herättää. Aamupesujen jälkeen äiti syö yleensä oman aamupalan Mötkiksen pitäessä minulle seuraa sitteristä käsin. Tämän jälkeen vireystilan mukaan käydään vielä mahdollisesti lattialla jumppailemassa tai siirrytään tissittelyn kautta aamu-unille. Päiväunia otetaan päivän mittaa välillä useammat ja välillä vähemmät niiden kestosta riippuen. Päiväunien pituus vaihtelee 45 minuutista 2,5 tuntiin. Kuluneen kuukauden aikana alettiin opetella päikkäreiden nukkuminen omassa sängyssä tai rattaissa ulkona kelistä riippuen. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta noissa onkin pysytty.

Päivisin moikkaillaan mammakavereita kotona tai kyläillen tai touhutaan ihan vaan kahdelleen. Pyritään käymään joka päivä ulkona vaunulenkin merkeissä, mutta jos se jää välistä voi päikkärit ottaa ulkona rattaissa. Iskän kotiuduttua töistä syödään päivällinen Mötkiksen seurustellessa sitterissä pöydän päässä. Illat touhutaan päivästä riippuen joko kotona tai kyläillään tai hoidetaan kauppareissut porukalla. Iltaunet ennen iltapesuja Mötkis nukkuu usein edelleen sylissä tai hyvällä tuurilla ulkona. Iltapesut ajoitetaan alkamaan noin klo 19. Pääsääntöisesti Mötkis käy kaksi kertaa viikossa suihkussa tai kylvyssä.

Yöllisten nukkumajärjestelyjen suhteen siirryttiin osittaiseen perhepetiin. Yöunille ollaan viime öinä päästy jo klo 22 aikaan. Kuitenkin joinakin öinä nukahtaminen venähtää lähemmäs puolta yötä tai ylikin. Osan yöstä Mötkis nukkuu minun kainalossa tai jos olen hereillä syötön päätteeksi ja jaksan niin siirrän hänet sivuvaunuun. Joka yö en kuitenkaan edes raaski jos tuntuu siltä, että poika tarvitsee läheisyyttä. Öisin pisin unipätkä tähän mennessä on 4 tuntia. Yleensä Mötkis nukkuu kaksi 3 tunnin pätkää ja sen jälkeen satunnaisesti lyhyempiä pätkiä.

Kuluneen kuukauden kohokohtia


16.10. Mötkis kääntyi mahalta selälleen vasemman kyljen kautta. Toki täysi vahinkohan tämä vielä oli ja painava pää vei mennessään, mutta kauhulla katsoin vierestä kun poika pyörähti hirveällä vauhdilla leikkimatolla ympäri. Sen jälkeen onkin saanut seurata, ettei Mötkis pyörähdä kun ei  kuitenkaan vielä tässä iässä ole valmiuksia siihen.

5 viikon iässä kyyneleitä Mötkiksen ensimmäiset kyyneleet tirahtivat. Siin vaiheessa kyllä kostui omatkin silmät. Tähän asti pelkkä itku ja huutaminen oli ollut helpompi sietää, mutta nuo vetistävät ja kyynelehtivät silmät olivat liikaa äidille.

6 viikon iässä ääntely alkoi monipuolistua, kaikki ääntely ei ollut enää suinkaan itkua. Mötkis alkoi pikkuhiljaa höpötellä ja kiljahdella ja hänen kanssaan pääsi keskustelemaan vuorovaikutteisesti.

7 viikon iässä Mötkis alkoi hymyillä tarkoituksellisesti. Höpöttely, nenän tuputtelu ja varpaiden kutittelu erityisesti saavat hymyjä aikaiseksi.

8 viikon iässä Mötkis kävi ensimmäistä kertaa saunassa. Koko saunassa oloajan hän oli tissillä minun istuessa lähes lattiarajassa jakkaralla ja siitä olikin mukava siirtyä kylpyyn lämpimään pesuhuoneeseen. Myös ristiäiset vietettiin viikon iässä ja niistä kirjoittelen erikseen kunhan kerkeän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti