keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Kuulumiset äitipolilta 19.9.2017

Eilen minulla oli melkein kahden kuukauden tauon jälkeen käynti KYS:n äitiyspoliklinikalla. Käynnille menin yhdessä äitini kanssa, koska Paavolla oli kiireitä töissä ja hän oli ollut edellisen viikon lomalla, joten olisi ollut vaikeaa saada hänelle vapaata käynnin ajaksi. Käynnillä viikkoja oli siis kasassa 35+6.

Vastaanottohuoneessa meitä oli vastassa erikoislääkäri, kätilöopiskelija ja viereisessä huoneessa odotti kätilö. Käynnin alussa käytiin läpi keskenmenotausta sekä tässä raskaudessa käytössä olleet lääkitykset, joista onkin jo kaikista luovuttu. Enää käytössä on normaalit raskausvitamiinilisä, D-vitamiini sekä maitohappobakteerit. Kävin wc:ssä tarkastuttamassa pissan ja puhdas oli. Lääkäri tarkasteli verensokereita ja oli niihin tyytyväinen. Itse jännitin etukäteen, että tuleekohan sokereista tällä käynnillä sanomista. Vaikka raja-arvojen ylityksiä ei olekaan ollut, on verensokerit kuitenkin nousseet viimeisen parin viikon aikana aikaisempaa korkeammalle aterian jälkeisissä mittauksissa. Tämä kuitenkin on raskausdiabetekselle tyypillistä insuliiniresistenssin heiketessä. Sovittiin, että olen yhteydessä neuvolaan, jos toistuvia ylityksiä alkaisi tulemaan.

Tämän jälkeen pääsin ultrattavaksi. Ultrauksen aikana Mötkis liikkui aktiivisesti ja kuvassa näkyikin kuinka hän teki hengitysharjoituksia. Lääkäri tarkasti useita eri virtauksia, jotka olivat kaikki kunnossa. Lääkäri tarkasteli lapsiveden määrää ja totesi määrän olevan hieman vähäinen, muttei huolestuttavan alhainen. Hänen mukaansa lapsiveden uusiutuminen oli ultraushetkellä todennäköisesti juuri siinä vaiheessa, että sitä vain oli vähäisesti.

Lääkäri otti mitat pään ja vartalon ympäryksestä sekä reisiluun pituudesta painoarviota varten. Mötkiksen pään ja vartalon ympärysmitat olivat hieman keskikäyrän alapuolella, ei kuitenkaan mitenkään hälyttävästi. Pään ja vartalon ympärykset olivat toisiinsa nähden sopusuhtaiset. Reisiluu kasvoi edelleen keskikäyrän yläpuolella ja se osaltaan nostatti painoarviota. Painoarvioksi saatiin maltillinen 2833g ja kuten tähän astikin kaikissa ultrissa Mötkis viihtyy edelleen pää alaspäin.

Seuraavana lääkäri suoritti sisätutkimuksen. Kohdunkaula oli takana ja täysin kiinni. Se ei ollut enää täysin kiinteä, muttei pehmeäkään ja sitä oli jäljellä vielä 2cm. Seuraavaksi lääkäri kokeili lantion luita, eikä maininnut niistä mitään sen ihmeempää, eli ilmeisesti ovat kunnossa. Sisätutkimuksen lopuksi otettiin vielä streptokokkinäyte. Näytteen tuloksista ei ilmoitella erikseen, vaan jos lapsivedet sattuvat menemään kotona, soitetaan synnärille ja sieltä saa toimintaohjeet riippuen siitä, onko näyte positiivinen vai negatiivinen. Jos näyte on positiivinen, saavutaan sairaalaan nopeammin, jotta antibiootti keretään tiputtaa ja jos se on negatiivinen saa kotona olla vielä kohtuullisen pitkäänkin oman voinnin mukaan.

Sisätutkimuksen jälkeen siirryimme viereiseen kätilön huoneeseen, jossa pääsin vielä käyrille makailemaan. Käyrän ottamisen aikana mitattiin myös verenpaine, joka oli 117/83 sekä keskusteltiin vielä viimeisistä viikoista ja ravitsemuksesta sekä liikunnasta loppumetreillä. Kerroin kätilölle ja kätilöopiskelijalle kohtukuoleman pelon ajoittain nostavan päätään, johon he suhtautuivat todella ymmärtäväisesti. He ohjasivat olemaan yhteydessä neuvolaan sen aukioloaikoina ja muuten naisten akuuttikeskukseen, jos Mötkiksen tai omassa voinnissa tapahtuu jotain, mikä herättää huolen. Käyrillä oli kaikki kunnossa ja sykevaihtelut olivat sopivat.

Varasimme vielä seuraavan polikäynnin 13.10. Tuolloin tarkastellaan vielä Mötkiksen kasvua, virtauksia ja arvioidaan mahdollista käynnistämisen tarvetta, ellen ole jo synnyttänyt ennen kyseistä käyntiä. Seuraavalle käynnille annoin lääketieteen opiskelijoille luvan osallistua. Opiskelijat pitävät käynnin alussa jonkunlaisen haastattelun raskauden kulusta ja nykytilanteesta, harjoittelevat sf-mitan ottamista sekä raportin antamista erikoislääkärille. Tavallaan vastineeksi heidän mukaan ottamisestaan, Mötkistä ultrataan tarkemmin ja hänen rakenteitaan käydään läpi yksityiskohtaisesti, jotta opiskelijat pääsevät näkemään ja harjoittelemaan työskentelyä ultrauslaitteen kanssa.

Käynnistä jäi kokonaisuutena todella positiivinen tunnelma ja jotenkin sellainen olo, että kaikki on paremmin kuin hyvin, meillä ei ole Mötkiksen kanssa mitään hätää. Paikat ovat niin epäkypsät vielä, ettei merkkejä synnytyksestä tässä vaiheessa ole. Toki tilanne voi edetä nopeastikin, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Mötkis saa vielä kaikessa rauhassa kasvaa mahan suojissa. Kuitenkin niin valmis pakkaus hän jo on, ettei olisi mitään hätää, vaikka päättäisikin mahan tälle puolen jo tulla.


36+0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti