tiistai 28. toukokuuta 2013

Sisäsiisteys

Jonkun verran oon keskustelupalstoja selaillu aiheesta, millon koiran pitäisi olla sisäsiisti, mutta vääjäämättä oon joka kerta törmänny kysymykseen siitä, että mitä ees on sisäsiisteys. Okei, tiiän, nyt ajatellaan, että mikä vajaaälynen mää oon, mutta siis tällä tarkoitan sitä, että miten kukakin ihminen määrittelee sisäsiisteyden. Onko sisäsiisteyttä se, että koira pyytää päästä ulos tarpeilleen vai se, että koira pidättelee nätisti odottaen, että omistaja vie pihalle muutaman tunnin välein vai se, että koiralta odotetaan sen pystyvän aikuisen koiran suoritukseen, jolloin pihalla käydään se 3-4 kertaa päivässä n. 8 tunnin välein?

Meillä tähän sisäsiisteyden opettelemiseen on vaikuttanu se, ettei kummallakaan meillä valitettavasti ollu mahdollisuutta jäädä kotiin Helmin kaveriks viikko tolkulla kun se meille kotiutui. Mää tein melko paljon kevennettyä ja lyhennettyä päivää koulussa, mutta Paavolla ei oo ollu mahdollisuutta ottaa lomaa töistä. Sen takia, ettei kukaan voinut meillä jäädä kotiin koiran seurana olemaan jatkuvasti, on sisäsiisteys meillä määrittyny lähinnä siten, että Helmi pärjää minun koulupäivän tai Paavon työpäivän sekä yön ajan pissimättä ja kakkimatta. Tätä tavotetta kohti ollaan koko ajan pikku hiljaa tultu ja nyt tilanne on mun mielestä loistava :)

Kuten varmaan jossain vaiheessa oonkin kirjottanu, me ollaan pidetty ns. lokia Helmin ruokailusta ja pissimisistä ja kakkimisista. Ensimmäiset kaks päivää Helmin kotiutumisen jälkeen muistaakseni mentiin ilman tarpeitten tekemisten kirjaamista ylös. Sitten kuitenkin todettiin, ettei kumpikaan meistä voi mitenkään muistaa, että montako pissaa ja kakkaa Helmi teki ja moneltako. Parin päivän viiveellä lokiin ilmesty myös oma sarake ruokailulle.

Tämä pissa-kakka-ruoka-loki on kyllä helpottanu meijän elämää huomattavasti. On ollu helppo seurata, että montako tuntia tyttö pystyy pidättelemään eli mitä siltä on realistista odottaa. Viimeisen viikon aikana on sattunu enää ihan yksittäisiä vahinkoja sisälle per päivä ja suurin osa niistä ois ollu omalla toiminnalla ehkästävissä. Joinakin aamuina riittää se, että puet päälle ja käyt itse vessassa niin vahinko kerkeää tapahtua, kun taas välillä on niitä aamuja, että Helmiä itseään saa vähän herätellä, että pitäsköhän lähtä pihalle ennen kun tulee pissi housuun :)

Kuitenkin ite oon erittäin tyytyväinen tähän nykytilanteeseen jos verrataan tätä hetkee siihen, kun Helmi kotiutu meille. Ensimmäisinä päivinä ja viikkoina saattoi olla, että Helmin kanssa rampattiin pihalla jopa 13 kertaa, 1-2 tunnin välein (tähän päälle vielä ne sisälle sattuneet vahingot). Nykyään sitten jos valitaan vertailukohteeks esimerkiksi eilinen päivä käytiin pihalla viis kertaa eikä sisälle sattunu yhtään vahinkoo :)

Koiran paikkahan ei meillä ole sängyssä eikä ees koko makkarissa... :))))
Oon tosi ylpee siitä, että Helmi alkaa olemaan sisäsiisti ja ollaankin jo pitkän aikaa menty sillä kaavalla, että papereita ei enää pidetä lattialla. Papereitten kanssa oli omat ongelmasa, Helmi ois nimittäin halunnu lähinnä pitää niitä leluinaan ja päätykin usein repimään ja levittelemään lehdet ympäri asuntoo Vallun kanssa kahestaan ollessaan... On se Vallu voinu vähän kattoo ja ihmetellä, että mitä tuo riiviö tekkee :D

Yks asia mikä varmasti edesauttoi melko paljon tuota sisäsiistiks oppimista oli Mustista ja Mirristä ostettu Simple Solution Extreme Stain & Odour- puhdistusaine, joka poistaa oksennuksen, pissan ja kakan hajut ja siten ehkäsee koiraa käyttämästä samaa paikkaa uudestaan. Harmittaa vaan, kun ei heti aluks tajuttu tätä ostaa vaan mentiin aika monta viikkoo pelkällä Tolulla...

Reppanaa väsyttää <3
 Aika ajoin sisäsiistiks opettelu on kyllä vaatinu minulta ja Paavolta erittäin pitkää pinnaa, mutta ollaan kuitenkin minun mielestä selvitty melko vähällä. Alussa meni muutamia öitä erittäin vähillä ja huonoilla yöunilla juuri pissa- ja kakkahädän sekä koti-ikävän takia, mutta nykyään tyttö antaa kyllä vapaapäivinäkin nukkua siihen seittemään tai kaheksaan, jos ollaan käyty pihalla viimesen kerran yhentoista aikaan illalla :)

Nyt tuon kehittyneen sisäsiisteyden siivittämänä oon uskaltanu pitää Helmiä aina välillä makuuhuoneessa, jos itse teen esimerkiksi koulujuttuja koneella. Tälläkin hetkellä pikkunen retkottaa meidän sängyllä onnesta soikeena: osaapahan ainakin arvostaa niitä harvoja hetkiä kun pääsee mamman ja papan makkariin ja sänkyyn ;)

Mökillä ollessa Helmi nukku meijän kanssa samassa sängyssä ja olin melko yllättyny siitä, ettei yöllä ollu sattunu yhtään vahinkoo sänkyyn. Ilmeisesti tuo reppana oli mökillä päivän temmellettyään niin väsyny, että nukku varsin tyytyväisenä koko yön siihen asti, että herättiin se aamulla pissillä käyttämään :)

Mökillä huomasin myös juuri tämän aamun ensimmäisen pissin yhteydessä sen, että Helmi osaa näköjään vaatia pihalla olemista niin pitkään, että se saa tehtyä kaikki tarpeensa. Kun Helmi oli tehny pissit, rupesin kuttumaan sitä takas sisälle, mutta tyttö ei vielä halunnutkaan tulla. Se katto mua hetken ihan kuin sanoakseen, että äiti ootahan hetki, mulla on bisnekset kesken ja painu sitten kuusen alle kakalle. Oli taas kyllä niitä hetkiä kun sai tosissaan olla ylpee koirastaan ;) :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti