lauantai 13. tammikuuta 2018

Mötkis 3 kk

Kuukaudet vilisevät ohi hirveää vauhtia ja pääosin päivät tuntuvat vain katoavan. Uskomatonta, että yksi neljäsosa vauvavuodesta on jo takanapäin. Kuluneen kuukauden aikana Mötkis on alkanut viihtyä paremmin lattialla. Mahallaan viihdytään vireystilasta riippuen pieniä hetkiä tai välillä jopa pidempäänkin. Paremmin Mötkis viihtyy mahallaan esimerkiksi sohvalla ollessaan kun siitä näkee paremmin. Selällään Mötkis viihtyy huomattavasti paremmin ja viime päivinä hän on alkanut punkea itseään selältä kyljelleen jalkoja apuna käyttäen. Selällään lelukaaren alla köllötellessä Mötkis seurailee liikkuvia leluja ja kääntää katseensa äänen suuntaan. Vielä hän ei tartu esineisiin ja kädet ovatkin ison osan päivästä nyrkissä (tai suussa nyrkissä). Hän on alkanut pikkuhiljaa kiinnostua myös muista lapsista ja seurailee isompien touhuja kiinnostuneena. Eniten Mötkis nauttii seurustelusta ja höpöttelystä. Varsinkin kun iskä kotiutuu työpäivän jälkeen, on hänelle aina paljon kerrottavaa päivästä. Sitterissä istuessa lelukaari kiinnostaa kovasti ja sitä pyöritelläänkin menemään innokkaasti.


Mötkikselle yritettiin opettaa tuttia huonolla menestyksellä. Nyt kun nyrkkien imeskeleminen on alkanut, olen yrittänyt siihen puuttua aina sen nähdessäni ja tarjonnut tuttia tai jotain purulelua tilalle. Toki osittain tuo nyrkkien maistelu on niihin tutustumista, mutta en halua Mötkiksen oppivan imemään esimerkiksi peukkua tutin sijaan. Oikeastaan ainut tilanne, missä Mötkis tutin kelpuuttaa, on kaukalo. Sinne hän yleensä rauhoittuu saatuaan tutin suuhun. Puhuttiin tutin opettamisesta 3 kuukautisneuvolassa ja terkkari oli sitä mieltä, että kerta tähän asti on pärjätty ilman, ei tuttia kannata enää välttämättä tuputtaa. 6-8 kuukauden iässä imemisen tarve kuitenkin jo vähenee ja sopivan tutin löytymisessä voi kestää, joten eiköhän me lopeteta tutin opettaminen nyt tähän. Tai saa Mötkis tottakai sitä syödä juuri esimerkiksi kaukalossa jos sen kelpuuttaa, mutta ei siis enää jatketa sopivan tuttimallin ja -merkin metsästystä.
 

Päivärytmi on edelleen melko sama kuin edellisen kuukausikatsauksen aikaan. Erona kuukauden takaiseen on se, että päikkäreiden määrä on vähentynyt erittäin paljon ja välillä mietinkin saako Mötkis tarpeeksi unta vuorokaudessa. Öisin nukutaan pääsääntöisesti 10-12 tuntia, jonka lisäksi päikkäreitä otetaan säännöllisen epäsäännöllisesti. Kesto on jotakin muutaman minuutin torkahduksesta 1.5 tuntiin. Pitkiä päikkäreitä Mötkis ei juurikaan ota, joten oma aika ja nukkuminen päivällä ovat melko vähissä. Tiheiden imujen päätyttyä Mötkiksen unirytmit onneksi tosiaan muuttuivat ja nyt nukutaan pisimpänä unipätkänä 4-5 tuntia.

Edelleen päiväunet pyritään nukkumaan omassa sängyssä tai vaunuissa. Vaunuissa nukkumisen ongelmaksi on nyt muodostunut se, ettei vaunulenkin päätteeksi Mötkis jää nukkumaan pysähtyneisiin vaunuihin. Eli jos käyn vain lyhyemmällä kävelyllä, herää hän välittömästi lenkin jälkeen ollen kärttyinen nukuttuaan liian vähän. Usein tässä kohtaa Mötkis haluaa tissiä ja sitä saadessaan nukahtaa syliin, josta en häntä heräämättä saa siirrettyä pois. Välillä torkun itsekkin Mötkiksen nukkuessa mahan päällä tai käytän ajan blogin kirjoittamiseen tai muuhun puhelimella näpertämiseen.


Neuvolassa käytiin 11.1. Lykättiin rokotteiden ottamista vajaalla viikolla, sillä Mötkis oli juuri kaksi päivää ennen neuvolaa alkanut nukkua pidempiä pätkiä öisin ja parhaimpana yönä ensimmäinen unipätkä oli jo melkein viisi tuntia. Terkkari kirjasi Mötkiksestä seuraavalla tavalla: "Aurinkoinen ja jäntevä poika. Kasvaa hienosti rintamaidolla. Seurustelee ja hymyjä antaa. Kannattaa päätä vahvasti. Otsalla kuivuutta, johon perusrasvaus." Painoa Mötkikselle oli neuvolaan mennessä kertynyt jo kiitettävät 6585g. Kuukauden takaiseen neuvolaan nähden siis 725g lisää. Pituutta herralla on nyt 63.5cm ja edellisestä neuvolasta oli kasvettu melkein 3 senttiä. Päänympärys oli kasvanut reilun 1½ senttiä ollen nyt 42.9cm.

Vaatteista on käytössä 62 ja pienimmät 68. Nyt kun nuo uusimmat mitat on tiedossa, ei ole ihmekkään, että 62 vaatteet on alkaneet jo jäädä pieneksi. Hamstrasin jo raskausaikana melkoisen varaston vaatetta kokoon 68 asti ja nyt onkin pitänyt alkaa metsästämään 74 koon vaatetta, ettei olla kohta vaan nakusillaan kaiken aikaa. Vaipoista käytössä on Liberon 4 Comfort.

Kuten kuvasta näkyy, on iskä paras <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti