perjantai 9. elokuuta 2013

Helmi 6 kuukautta

Uskomatonta miten nopeesti aika jouksee. Helmi, joka oli äsken vielä aivan pikku rääpäle on nyt jo puol vuotias! Älyttömän nopeesti tuo tyttö on kasvanu ja kehittyny. Taitoja on tullu valtavasti tämän ensimmäisen puolen vuoden aikana ja tyttö oppii koko ajan uutta :)

Helmi on sisäistäny jo hyvin koirien "perustemput": luoksetulo, istu, maahan, tassu, irti, paikka. Kuten edellisestä postauksesta kävi ilmi myös nököttäminen on tyttösellä jo erittäin hyvin hallussa ja se tuntuukin olevan Helmin lempitemppu, jota se esittelee erittäin mielellään. Myös perus arkiset asiat, kuten hihnassa kulkeminen nätisti, ruuan kimppuun käymisen odottaminen "ole hyvä"-käskyyn saakka sekä sisäsiisteys ovat hallinnassa yllättävänkin hyvin :)

Tuo hihnassa kulkeminen nätisti rinnalla seuraten on lähinnä vain omasta tahdonvoimasta ja mielenlujuudesta kiinni: jos Helmiä ei muista/jaksa/kehtaa muistuttaa jatkuvaan rinnalla kulkemisesta, ei voi olettaa että koira oppii kyseisen asian tuosta noin vaan, ilman sen kummempaa opettamista ja jatkuvaa muistuttamista.

Helmin kouluttaminen on ainakin tähän asti (koputtaa puuta) ollut melko helppoa ja kivutonta. Hemmo on innokas oppimaan ja helposti palkittavissa sekä nameilla että pelkillä rapsutuksilla ja hellyydenosotuksilla :) Siitä oon kyllä ollu erittäin tyytyväinen, että Helmiä ei oo missään vaiheessa palkittu pelkästään nameilla vaan enemmänkin niin päin, että koira saa palkkionsa miellyttävällä äänellä valtaisien kehujen muodossa sekä rapsutuksina ja hyvittelyinä.

Kuitenkaan aina koiran kanssa liikkuessa mukana ei välttämättä ole niitä nameja, vaan koiran huomio pitää saada jollain aivan muulla ja tähän oon kehittäny kielellä tuotettavan äänen, jonka Vallu ja Helmi on oppinu yhdistämään herkkuun tai hellintään. Systeemi on aivan vastaava kun esimerkiksi naksuttimen käytössä ja siten helppo ja yksinkertainen. Alussa ajattelin että koulutan molemmat koirat vastaamaan naksuttimen naksahduksiin tulemalla luokse tai kiinnittämällä huomion omistajaansa, mutta kahden koiran kanssa lenkillä kulkiessa naksuttimen käyttö on hieman haastavaa, kun molemmissa käsissä on koirien hihnat. Myös tässä on yksi syy siihen, miksen ole koiriani opettanut palkkautumaan pelkällä namilla: ei minulla yksinkertasesti kädet riitä palkkaamaan koiria siinä vaiheessa jos mulla on molemmissa käsissä koirien hihnat :D

Erilaisten taitojen kehittymisen lisäksi Helmi on myös tietenkin kasvanut aivan hillittömästi siitä, kun tuli meille seitsemän viikkoisena pikku nassikkana. Harmi kyllä säkää ja painoa ei tullu punnittua sillon kun Helmi meille kotiutu mutta tällä hetkellä painoa on kiitettävät 10-11 kiloa, joten samoissa painoissa aletaan Ellin kanssa olemaan. Hirmu hyvin Helmi on ainakin omasta mielestäni jo keränny lihasta eikä Helmi meijän mielestä oo mitenkään lihava. Paavokin sanoo sitä Ukrainalaiseks naiskuulantyöntejäks :D Puolipuolalainenhan Helmi tosin on, eli tuota nimitystä pitäisi varmaan hieman muokata ;)

Ensimmäisessä kuvassa Helmillä ikää huimat 3 viikkoa ja yksi päivä, seuraavissa kuvissa ikää jo puoli vuotta.






Helmille on alkanu ihan selvästi kehittyä koko ajan enemmän ja enemmän corgimaisia piirteitä ja ilmeitä ja samanlainen hököhän se on ku Valluki ;)

Fyysisenä kehityksenä mainittakoon myös, että kaikki Helmin maitohampaat ovat kadonneet jo muutamia viikkoja sitten ja tilalle on kasvanut komeat rautahampaat. Myös molemmat korvathan Helmillä on ollut jo melkoisen pitkään pystyssä ja korvat rustottuu koko ajan vahvemmiks :)

Myös turkin väritykset on vahvistuneet huomattavasti ja etenkin punaiset alueet ovat tummuneet entisestään. Turkki on myös osittain vaihtunut erittäin pehmoisesti pentukarvasta, hieman karkeampaan ja jäykempään aikuisen koiran karvaan. Helmin häntä, joka oli kasvattajan luona vielä ollessa muiden saman pentueen pentujen häntiin verrattuna melko lyhyt, alkaa tällä hetkellä olla melkoisen pitkä ja paksu. Myös cardille ominaista sapelipiirrettä on alkanu häntään ilmestyä koko ajan lisivässä määrin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti