perjantai 15. kesäkuuta 2018

Mötkis 8kk

Viimeksi kuukausikatsausta rustaillessa Mötkis liikkui kierien ja napansa ympäri pyörien. Kuitenkin seitsemän kuukauden ja viikon iässä hän alkoi hapuillen ryömiä ja muutaman päivän päästä siitä hän eteni jo pitkiä matkoja kerrallaan. Lisäksi liikkumisesta tuli selkeästi päämäärätietoisempaa. Esimerkiksi jos Mötkikselle asetti jonkun lelun pienen matkan päähän, meni hän sitä kohti.

Toissapäivänä, tasan kahdeksankuisena Mötkis nousi ensimmäisen kerran itse istumaan lattialla. Myös konttausasentoa harjoitellaan kovasti ja kaksi pientä konttausaskeltakin on yksittäisinä otettu. Kovasti siis ryömimistä vauhdikkaampi meno jo kiinnostaisi, eikä varmasti enää montaa päivää konttaamaan lähtemistä odoteta.

Hyvin pian seitsemän kuukauden iän tultua täyteen myös hampaita puhkesi kaksin kappalein. Neljä kuukautta kaksi etuhammas kerkesikin pullottaa jo aivan pinnassa ja viimein ne saatiin tehtyä läpi asti. Hampaiden teon yhteydessä Mötkis oli todella räkäinen. En tiedä liittyikö tämä suoranaisesti hampaisiin vai oliko hän muutenkin kipeä. Kun suu oli kipeä hampaiden tekemisestä ja nenä tukossa räkäisyydestä, ei Mötkikselle juurikaan ruoka maistunut. Tätä samaa on siis varmaan odotettavissa myös jatkossa hampaiden puhkeamisen ja sairastamisen yhteydessä.


Tällä hetkellä ruokailut menevät aikalailla siten, että päivittäin syödään viisi ateriaa. Joinakin päivinä Mötkis syö itseasiassa jopa kuusi ateriaa. Mötkis on aikalailla kaikkiruokainen ja kaikki ruoka maistuu hänelle hyvin. Suurimman poikkeuksen tähän tekee ehken kananmuna, johon mikromunakkaan muodossa Mötkis suhtautuu äärimmäisen epäluuloisesti. Täytyykin tehdä jotain muita kananmunaa sisältäviä ruokia Mötkikselle, jotta altistusta kyseisellä ruoka-aineelle kuitenkin tulisi.

Sormiruokailua testaillaan aina pienissä määrin. Täytyy kuitenkin todeta, että jos Mötkiksen olisi tarkoitus syödä sormiruokaillen vaikka kolme ateriaa päivässä, jäisi ruokasaldo melko pieneksi. Mötkistä selvästi häiritsee se, miltä ruuat tuntuvat kädessä. Esimerkiksi banaani oli Mötkikselle alkuun varsinainen kuvotuksen aihe, mutta nykyään hän pistelee sen hienosti suuhunsa. Kuitenkin esimerkiksi bataatti ja porkkana sormiruuan muodossa saavat aikaan lähinnä puistatusta. Harjoitellaan kuitenkin pikkuhiljaa ja eiköhän se sormiruokailijakin jossain vaiheessa kuoriudu.

Karkeampiin, yli kahdeksan kuukauden ikäisille tarkoitettuihin soseisiin on siirrytty ja muutamia valmiita "suolaisia" soseita testattu. Tulevana sunnuntaina on nimittäin edessä matka Helsinkiin, eikä reissun päällä luonnollisestikaan ole tarjolla Mötkikselle tuttuja ja turvallisia äidin ja iskän tekemiä soseita, joten kaupan soseidenkin olisi hyvä kelvata. Hedelmäsoseista nuo karkeammatkin soseet kyllä uppoavat. Valikoima niiden suhteen vaan on melko suppea, varsinkin nyt kun Muksu lopetti vauvanruokien valmistuksen.


Pikkuhiljaa pottailuharjoituksia on myös kuluneen kuukauden aikana aloitettu aloitettu. Pottahan Mötkikselle hankittiin jo ehken about kuuden kuukauden iässä ja silloin sitä muutamia kertoja testattiin. Tuloksena tuolloin oli vain silkkaa kauhistunutta huutoa. Testailut jätettiin siis suosiolla tauolle. Uudelleen pottaa testailtiin Mötkiksen ollessa seitsemän kuukautta ja viikon vanha. Tuolloin Mötkis istui hyvillä mielin potalla ja jutusteli siinä innoissaan. Tottakai häntä täytyy vielä tukea potalla istuessaan, sillä Mötkis ei istu vielä itse ja muutenkin hän on sen luokan tohottaja, että pahimmassa tapauksessa hän tipahtaisi potalta laattalattialle siinä pyöriessään ja hyöriessään. Mötkiksen ollessa viikkoa vaille kahdeksankuinen, hän teki ensimmäisen kerran pissan pottaan. Aiheesta kirjoittelinkin silloin ihan omana postauksenaan täällä.

Neuvolakuulumiset saatiin eilen lääkärineuvolan muodossa. Käynnin alkuun otettiin mitat ja lähinnä nuo mitat olivatkin ne, mitkä itseä eniten kiinnostivat. Mötkishän lakkoili kiinteiden suhteen kolmisen viikkoa sittten ja avovastaanotolla käytiin mittoja tarkistuttamassa. Tuoreet mitat olivatkin komeat ja kasvua tapahtunut taas hienosti. Painoa on jo 8880g, pituutta 72,2cm ja päänympärysmitta 47,2cm. Seitsemän kuukauden iässä otettuihin mittoihin verrattuna painoa oli tullut siis 165g, pituutta 2,2cm ja päänympärys kasvanut melkein sentin.

Käytiin muutenkin kuulumiset läpi ja terkkari kehui tämän hetkisiä öitä todella hyviksi. Lääkärin näkemys öihin oli se, että rintaa on oikeastaan turha antaa. Tästä kummastuin hieman, mutta en jaksanut alkaa asiasta väittelemään. Eikö rintamaito tai äidinmaidonkorvike kuitenkin ole alle vuosikkaan pääasiallinen ravinnon lähde.

Käynnistä lääkäri kirjasi seuraavasti: "Kasvaa hienosti: rintamaito+iänmukaiset ruoat. Kananmunasta ihokontaktissa punoitusta. Kaurasta alkuu suolioireita, väistyneet. Ei vielä tavujokeltelua. Ryömii, nousee istumaan. Virkeä poika. Iho siis. Näkö ja kuulo ok, ei karsasta. Sydän, keuhkot ok, kivekset +/+."

Aika hurahtamalla Mötkis on kasvanut. Pitkään käytettiin koon 68 vaatteita. Sinällään olin tuosta aivan mielissäni, sillä kyseisessä koossa Mötkiksellä oli erittäin paljon oman makuni mukaisia vaatteita. Kuitenkin kun kokoon 74 viimein seitsemän kuukauden iässä siirryttiin, sai samalla kertaa kaivaa esiin myös 80 koon bodyt. Ilmeisesti meillä on siis pitkä selkäinen lapsukainen, sillä housuista 74 on passeli kun taas bodyt jo kinnaavat. Kuitenkin myös 80 koon housujakin on jo päässyt käyttöön. Käytössä on Libero Comfortin 4 koon teippivaipat öisin ja Liberon UP&GO:n 5 koon housuvaipat päiväsin. Öisin nuo housuvaipat tuppaavat ainakin meillä falskaamaan, joten on ennemmin käytetty teippejä öisin. Lisäksi teippivaipat ovat myös päivisin käytössä Mötkiksen ollessa sopivassa mielentilassa eikä hän hyöri ja pyöri ympäriinsä vaipanvaihdon aikana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti