lauantai 1. heinäkuuta 2017

KOTI

25.10.2016 satoi ensilumi Kuopiossa. Samana päivänä käytiin Paavon kanssa allekirjottamassa kauppakirjat ensiasunnosta. Edeltävä kesä ja syksy oltiin ravattu lukuisissa eri näytöissä, kahlattu läpi pankit saaden erilaisia tarjouksia vertailtavaksi, kunnes viimein tärppäsi. Löysimme rakentamisen alkuvaiheessa olevan kaksitasoisen rivitalokolmion, jonka pintamateriaalit ja kiinteät kalusteet pääsimme itse valitsemaan ja kasaamaan meille mieluisan kokonaisuuden.

Erityisesti kyseisessä asunnossa houkutti tuo kaksitasoisuus. Mielestäni on hyvä, että ns. yhteiset tilat on erotettu makuuhuoneista tuolla muutamaan portaan korkoerolla. Lisäksi kaksitasoisuus tuo kyseiseen asuntoon parhaimmillaan lähes neljän metrin huonekorkeuden, joten tilantunteen pitäisi olla kohdallaan.


Meidän pihamme rajautuu pieneen metsäkaistaleeseen, jonka takaa lähtevät sulan maan aikaan pururadat ja talvisin hiihtoladut. Ulkoilumahdollisuudet on siis kohdillaan ja juuri sopivan helposti saavutettavissa näin kahden koiran omistajan näkökulmasta. Lisäksi pihamme on ainakin omaan silmään rakennusvaiheessa kyseisen asuinalueen pihoja kookkaampi. Tuo virkistysalueeseen rajautuminen tuo (ainakin muutaman vuoden ajaksi) varmuuden siihen, ettei meitä vastapäätä voida enää rakentaa.

Kalustevalinnat toteutettiin yhteistyössä Topi-keittiön suunnittelijan kanssa kun taas pintamateriaalien valinta toteutettiin K-raudan sisustussuunnittelijan avustuksella. Rakennuttajan listaamat vakiomateriaalit vastasivat pitkälti omaa makuamme muutamaa poikkeusta lukuunottamatta pintojen osalta.

Tämä postaus on kirjoitettu rakentamisen aikana, joten sen kuvat ovat osittain keskeneräisestä kodista. Kuitenkin niistä saa jo jonkinlaisen mielikuvan siitä, mitä tuleman pitää. Suurimmista osin huoneista on otettu kuvat ennen ja jälkeen: betonilla ja pohjamaalissa vs. valmiiksi kalustettuna ja maalattuna. Kuvien asettelu ei kaikkien huoneiden kohdalla ole täysin ideaali osan kuvista ollessa vaaka- ja osa pystysuunnassa.

Keittiö & olohuone

Vakiomateriaaleista ei löytynyt mieleisiä keittiönkaappeja, vaan päädyimme Kosketus-sarjan korkeakiiltovalkoiseen oveen alumiininvärisellä listavetimellä. Lisäsäilytystilaa keittiöön saatiin teettämällä saarekkeeseen vitriini alumiinikehys-lasiovilla ja asennuttamalla kulmakaappiin kattilakaruselli. Vakiona keittiön kodinkoneina toimivat rosteriset UPO:n jääkaappipakastin, astianpesukone sekä integroidut mikro, induktiotaso sekä kalusteuuni.

Keittiöön vakiopintamateriaalien sijaan valitsimme välitilanlaataksi tummanharmaan Industrial-laatan koossa 60x60cm. Kyseinen laatta valittiin rikkomaan korkeakiiltovalkoisen keittiön muuten seesteistä ja jopa kliinistä tunnelmaa. Laatta asennettiin 0-saumalla, eli siis saumaus pyrittiin tekemään mahdollisimman huomaamattomaksi.




Olohuoneen korkein seinä valittiin tehosteseinäksi. Tässä kohtaa väriksi valikoitui rauhallinen vaaleanharmaa. Olohuoneen osalta ainoana muutoksena kattoon lisättiin yksi valaisinpaikka lisää ja kyseinen valaisinpaikka valittiin säädettäväksi himmentimellä olevalla katkaisimella.

 

Makuuhuoneet & vaatehuone

Ison makuuhuoneen kolme vaatekomeroa tuplattiin ja lisäyksenä kaksiovisen rekkikomeron rekit asennettiin kahteen korkeuteen. Nykyisessä asunnossa meillä on aivan liian vähän kaappisäilytystilaa ja alkuperäisen suunnitelman mukaan uuteen kotiin olisi tullut saman verran kaappitilaa isoon makuuhuoneeseen. Toivottavasti tällä kaappitilan kaksinkertaistamisella päästään edes vähän eteenpäin säilytystilaongelman kanssa. Muuten makuuhuoneiden osalta mentiin alkuperäisellä suunnitelmalla. Molempiin makuuhuoneisiin valittiin tehostemaaliseinä. Värimaailmana toimi rauhalliset, maanläheiset sävyt. Mötkiksen huoneen tehosteseinä on hieman meidän makuuhuonettamme tummempi.



Mötkiksen huoneesta on siis käynti vaatehuoneeseen eikä ko. huoneeseen muuta kiinteää säilytystilaa tule. Ajatuksena on sijoittaa mötkiksen makuuhuoneeseen lipasto, jossa säilytetään sillä hetkellä käytössä olevan kokoiset vaatteet. Seuraavat koot odottavat vaatehuoneessa (toivottavasti laatikoihin koottain lajiteltuna).




Kun makuuhuoneiden pintamateriaalivalintoja marras-joulukuussa toteutettiin, ei mötkiksestä ollut vielä tietoakaan. Emme halunneet valita pienempään makuuhuoneeseen mitään "lapsellisia" pintoja, vaan kyseisestä huoneesta oli tulossa vieras- ja työhuone, joka tarpeen tullen muuntuisi lapsen huoneeksi. Tämän takia seinän värivalinta voi osan silmään kalskahtaa hieman ankeana lapsen huoneeseen. Kuten muidenkin seinien tehostevärien valinnassa, myös tämän huoneen kohdalla ajattelimme, että valitsemme sävyn, johon on helppo yhdistää erivärisiä tekstiilejä tuoden niillä ilmettä huoneeseen.

WC

WC:n kalusteisiin tehtiin muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna melko paljon. Kalusteet järjestettiin eritavalla ja pelkkien kaappien lisäksi kalusteisiin valittiin myös vetolaatikoita. Keittiön välitilalaatan 30x60cm versiolla toteutettiin WC:n kalusteseinän laatoitus. Myös WC:n laatat asennettiin 0-saumaan. Muiden seinien kohdalla laattavalinnaksi päätyi kiiltävä valkoinen Kide-laatta koossa 25x40cm. Lattialaattana toimii Bettinan 10x10cm antrasiittiharmaa.



Kylpyhuone & sauna

Seinä- ja lattialaatat ovat tehosteraitoja lukuunottamatta samat, kuin WC:ssä. Kylpyhuoneeseen halusimme valkoisen kiiltävän laatan lisäksi tehosteraidan suihkun sekä wc-istuimen taakse. Tehostelaataksi valikoitui Teide, erilaisilla pinnan tekstuureilla varustettu harmaan erisävyjä toistava mosaiikkilaatta. Lisäksi saunaan kiukaan taakse valittiin Kartanon Black Quartzite tehostelaattaseinä. Muuten saunan seinät ja lauteet ovat tervaleppää. Kiukaana toimii Harvian Cilindro.



Pikkukuvissa nähtävissä tervaleppäpaneeli, jolla sauna sekä kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen katot paneloitiin, valitsemamme seinä- ja lattialaatat sekä kylpyhuoneen ja saunan tehostelaatat.

Eteinen & kodinhoitohuone

Eteisen ja kodinhoitohuoneen osalta vakiomateriaaleista poikettiin valitsemalla paremmat korit kyseisten tilojen kaappeihin. Noiden huoneiden kohdalla valinnat tehtiin kuitenkin vakiomateriaaleista, joten hintamuutos ei ollut merkittävä. Lisäksi lapsi- ja koiraperhearkea helpottamaan ja kulutuskestävyyttä lisäämään eteisen lattiamateriaaliksi valittiin muissa huoneissa olevan vinyylilankun sijaan laatta. Laattavalintana toimii Oregon antrasiitti.


Kodinhoitohuoneen kuvasta poiketen lavuaari tullaan vaihtamaan rosteriseen, syvempään pesualtaaseen. Ko. muutos on jostain syystä mennyt rakennuttajalle ohi korvien, mutta käytännöllisyys syistä tämän hetkinen lavuaari ei ollut valintamme Topilla kodinhoitohuonetta suunnitellessamme, vaan kodinhoitohuoneeseen valittiin paremmin vauvan pyllyn pesuun soveltuva pesuallas.


Kun kalustekuvien ja pohjapiirrustuksen pohjalta kotiamme alettiin marras-joulukuussa kokoamaan tuntui kokonaisuuden hahmottaminen ajoittain melko vaikealta. Asunnossa ei tuossa vaiheessa ollut edes väliseiniä, joten tilojen hahmottaminen oli haastavaa. Kuitenkin nyt kodin ollessa viimeistelyä vaille valmis, tuntuu kokonaisuus juuri oikealta ja valinnat meille sopivilta. Materiaalivalinnat tukevat toinen toisiaan ja kokonaisuus on omaan silmään ehyt. En malta odottaa seuraavalla viikolla olevaa katselmusta, jossa asunto käydään rakennuttajan kanssa läpi ja pääsemme pitkästä aikaa yhdessä Paavon kanssa käymään asunnolla. Ennen kaikkea en malta odottaa elokuun puolessa välin odottavaa muuttoa, jonka valmisteluja olemme jo aloittaneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti